autor: Jabex
RECEPTURA
Ciemny blat
750 g Golden Choco JABEX
300 g jaj
300 g oleju
100 g wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3-4 min. Gotową masę wykładamy na blachę 60x40, wypiekamy w temp. 180-190 0C, czas wypieku około 10-15 min.
Jasny blat
750 g Golden Sand JABEX
300 g jaj
300 g oleju
75 g wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3-4 min. Gotową masę wykładamy na blachę 60x40, wypiekamy w temp. 180-190 0C, czas wypieku około 10-15 min.
Warstwa kremowa
500 g Krem Prestige JABEX
100 g Krem Blanca JABEX
1 250 g wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszadłem płaskim na wysokich obrotach przez ok. 2 min. Gotowy krem wykładamy na ciemny spód i przykrywamy jasnym.
Warstwa śmietana + Toffi
1 200 g Toffi na zimno JABEX
1 000 g śmietany 33%
80 g cukru
10+20 g żelatyny
100+100 g wody
500 g herbatników
Do nadzienia Toffi dodajemy rozpuszczoną w 100 g wody żelatynę (10 g) i wykładamy na jasny spód, a następnie przykrywamy herbatnikami. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem, dodając rozpuszczoną w 100 g wody żelatynę. Gotową masę dozujemy na wierzchnią część i dekorujemy wg uznania (kakao, toffi).