dodano , Redakcja PS

1,35 pączka na sekundę!

W poniedziałek, 20 lutego, w poznańskim Cechu Cukierników i Piekarzy odbyły się XIII Mistrzostwa Poznania w jedzeniu pączków na czas. Zwyciężył Piotr Frąckowiak, który zjadł 10 pączków w 7 minut i 5 sekund.

Rekord - ustanowiony w 2011 roku - i tym razem nie został pobity. Wówczas konsumpcja zajęła zwycięzcy jedynie 4 minuty i 12 sekund.

 

W przypadający w tym tygodniu Tłusty Czwartek Polacy zjedzą 100 mln pączków! Tak wynika z badania przeprowadzonego przez SW Research na zlecenie Tesco Polska.



Tylko 4% respondentów zadeklarowało pączkową powściągliwość. Po 3-5 pączków w Tłusty Czwartek sięgnie 47 proc. respondentów.  Co trzeci badany planuje w tym roku zjeść 1-2 pączki (35 proc.), a aż 14 proc. uczestników badania deklaruje zjeść więcej niż 5 pączków.



Z wywiadu wynika również, że kobiety będą bardziej dbały o swoją dietę, a panom takie okazje sprzyjają do pełnego rozpasania i aż 14% deklaruje zjeść więcej niż 5 pączków.

W dzisiejszych mistrzostwach w zdecydowanej większości uczestniczyli Panowie w różnym wieku, ale kobiet również nie zabrakło. Najstarsza uczestniczka Pani Alicja Borucka, mając 76 lat, stanęła w szranki z młodzieżą, Poznaniakami w średnim wieku i sportowcami.



Organizatorzy Mistrzostw zadbali o zdrowie i kondycję pożeraczy pączków. Nagrodą główną był karnet na basen, a Międzynarodowe Targi Poznańskie przekazały liderom karty wstępu m.in. na Targi FIT-EXPO Fitness and Sport Park, które odbędą się 12-14 maja.

 

Musimy podkreślić, że wydarzenie przebiegało w bardzo kulturalnej atmosferze. Absolutnie nie miało nic wspólnego ze znanymi z Internetu filmikami, na których uczestnicy konkursów, to bohaterzy ogromnych gabarytów, którzy ugniatają żywność, którą mają spożyć. Takich scen na tej imprezie nie znajdziecie. Piekarze i cukiernicy, którzy wspierają niniejsze wydarzenie, organizują je z myślą o dobrej zabawie. Ponadto piekarstwo i cukiernictwo bardzo się zmienia. Zakłady rzemieślnicze oferują pyszne produktu, ale podkreślają, że ważny jest rozsądek. Dlatego promują zdrowy tryb życia. Bo przecież liczy się umiar. A jeśli, tak jak dziś uczestnicy mistrzostw, pofolgujemy sobie, to po prostu trzeba odpokutować i zadbać o kondycję na siłowni lub podczas pływania.

Bieżące wydanie czasopisma

Majowy Mistrz Branży pod znakiem tortów, stylowego dekorowania i wegańskiego cukiernictwa. Jak Agnieszka Paczóska wprowadziła Planetę Tortów na artystyczną orbitę i co chce osiągnąć w biznesie? Czego szuka w czekoladzie belgijski mistrz Patrick Aubrion, współtwórca Ruby?

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji