...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

23. podróż do świata czekolady

Nowe smaki, formy, połączenia i jeden wspólny mianownik – czekolada. Tak właśnie wygląda ulubione święto wielbicieli tego smakołyku, które odbyło się w Paryżu już po raz 23 – Salon du Chocolat.

Wszystko zaczęło się od podróży Ferdynanda Corteza do Ameryki Środkowej, podczas której odkrył ziarno kakao i przywiózł do Europy. Do dziś ci, którzy pracują nad czekoladą i z czekoladą, są swego rodzaju podróżnikami, bo wciąż odkrywają niewykorzystane możliwości tego składnika kulinarnego. Nic dziwnego zatem, że tematem tegorocznej 23. edycji targów, które odbyły się tradycyjnie w Paryżu w Porte de Versailles, była: Wielka Czekoladowa Podróż.

 


Swoją niezwykłą przygodę w głąb świata czekolady odbyli z całą pewnością ci, którzy od 28 października do 1 listopada odwiedzili targi. Tylko tu mogli zobaczyć wyroby twórców smakołyku ze wszystkich kontynentów świata. Ponad 500 wystawców, w tym 200 najsłynniejszych kucharzy i cukierników, na powierzchni 20 tys. metrów kwadratowych pokazało nie tylko nowinki z czekoladowego świata, ale też prowadziło pokazy, prelekcje, wydarzenia kulturalne. To właśnie tu można było spotkać wszystkich najważniejszych przedstawicieli plantacji i producentów ziarna kakaowego. Współcześnie branża mocno skupia się na produkcji tabliczek bean to bar, przez co chce uwypuklić znaczenie pochodzenia samego ziarna. Najlepsza czekolada to ta z szlachetnego ziarna z najlepszych plantacji, która była odpowiednio traktowana na każdym etapie produkcji. Takie właśnie tabliczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem na paryskich targach.

 


Nie zabrakło też komercyjnych atrakcji, takich jak czekoladowe figurki z foremek, kalendarze adwentowe, lizaki, owoce w czekoladzie. Były też stoiska piekarni i cukierni, gdzie można było znaleźć lubiane przez Francuzów (i nie tylko) croissanty lub eklery, a nawet takie ciekawostki jak chleb czekoladowy. I przede wszystkim najróżniejsze rodzaje pralin – od tych w błyszczących kolorach na bazie masła kakaowego, poprzez modelowane w tematyczne kształty, po te w wersji raw.

Prócz spotkań z rzemieślnikami z najwyższej półki, takimi jak Chritophe Adam, Susumu Koyama, Laurent Duchêne, Frédéric Bau, Eric Vergne, Philippe Conticini i Angelo Musa, jak zawsze w stolicy mody i kultury odbyła się ważna część artystyczna: spotkania z autorami publikacji, rzeźbiarzami, którzy zaprezentowali swoje monumentalne prace z czekolady. Richard Orlinski – słynny paryski artysta wraz z cukiernikiem Yannem Couvreur stworzyli postać lisa, nawiązując do kolekcji jego pralinek oraz pierwszej wydanej publikacji. Z kolei Jean-Luc Decluzeau z firmy Leonidas wykreował świat Asteriksa. Nie mogło też zabraknąć stałego punktu programu – pokazu czekoladowej mody. Tandemy cukierników oraz projektantów tworzyły takie nazwiska jak: Jean-Paul Hévin i Cameron Kham, Christophe Adam i Isadora Delarose czy Stéphane Bonnat i Angélique Godey.

 


Salond du Chocolat to również przestrzeń do wręczania najróżniejszych nagród najzdolniejszym w tej kategorii. Prócz prestiżowej nagrody du Chocolat, przyznawanej przez Club des Croqueurs, w hali odbywały się tematyczne konkursy. Międzynarodowe Nagrody Kakaowe wyróżniły 18 doskonałych kakao z czterech regionów (Afryki i Oceanu Indyjskiego, Azji, Pacyfiku i Australii, Ameryki Środkowej i Karaibów oraz Ameryki Południowej). W rywalizacji o tytuł Trofeum Ciasta Francuskiego mogli mierzyć się zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, ich zadaniem było obronić interpretację tortu Opera. Zwycięzcą w kategorii profesjonalnej okazał się Benjamin Bourgeais, cukiernik de l'Atelier Gaztelur, i Charlotte Kabbi w sekcji amatorskiej. Była też konkurencja dla sektora piekarniczego – Masters Du Pain au Chocolat, w której triumfował Ludovic Lherault z Maison Lherault.

 


Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji