...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Adam Małysz wraca w jeszcze lepszej formie

Po dwóch dekadach czekoladowa figura słynnego skoczka narciarskiego wraca w nowym wydaniu, wykonanym przez mistrza słodkiej rzeźby Damiana Wiśniewskiego.

20 lat temu czekoladowy Adam Małysz stał się jedną z głównych atrakcji Wisły. Po latach zaczął jednak raczej odstraszyć. Na szczęście rzeźba wreszcie doczekała się solidnej wersji. Nowy czekoladowy mistrz narciarski został stworzony w pracowni Damiana Wiśniewskiego (creative pastry chef) przy wsparciu cukierni „U Janeczki”. Rzeźba ponownie zagościła w holu Domu Zdrojowego w Wiśle 28 kwietnia w obecności burmistrza miasta Tomasz Bujoka oraz szefa firmy Master Martini Polska Rubena Piekarskiego. Firma zapewniła materiał, czyli czekoladę, z której powstała. W gronie gości znaleźli się także: sekretarz Wisły Sylwester Foltyn, przewodniczący Komisji Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Rady Miasta Sławomir Wantulok, prezes Śląsko-Beskidzkiego Związku Narciarskiego Andrzej Wąsowicz, prezes Wiślańskiego Stowarzyszenia Sportowego Zbigniew Wuwer oraz właścicielka cukierni „U Janeczki” Karolina Szeja wraz z mężem.

 

 

Realizacja 3-metrowego (postać wraz z trzymaną w ręku nartą) eksponatu zajęła ponad 430 godzin, a zużyto na nią ok. 175 kg czekolady plastycznej. W pracy mistrzowi pomagał syn, Szymon, uczeń szkoły gastronomicznej. Co ciekawe, nie użyli żadnych odlewów. Pomoc w odtworzeniu postaci stanowiły przede wszystkim zdjęcia skoczka. W przeciwieństwie do poprzedniego Małysza, który wykonany był z białej czekolady, tym razem figura pomalowana jest naturalnymi barwnikami, które sprawiają, że wygląda niezwykle realistycznie. – Skupiłem się na tym, żeby oddać charakter Adama Małysza z detalami, z wąsem i emocjami na twarzy. Poczułem duży stres, kiedy Adam przyjechał do mnie do pracowni, by zobaczyć rzeźbę po raz pierwszy. Ale dzięki temu mogłem wyłapać pewne charakterystyczne szczegóły, dzięki którym podobieństwo do realnej postaci jest zachowane – podkreśla autor rzeźby.

 


Damian Wiśniewski zapewnia, że jego dzieło może przeżyć swojego poprzednika, bo przechowywane w szklanej gablocie w odpowiedniej temperaturze może przetrwać nawet 50 lat!

 



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji