Otwarte budki z lodami, goframi, ciastkami, kawą i napojami to znak, że wkrótce będziemy mieli „urodzaj” odpadów, a pod ręką kosze do wszystkiego, które nie pomieszczą rosnącej ilości śmieci.
Artykuł pochodzi z majowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Typowe portfolio nadmorskich (czy wakacyjnych) odpadów stanowią papierowe serwetki, tacki, opakowania, różnego rodzaju plastiki (butelki PET, kubki plastikowe, torebki foliowe), puszki po piwie, skórki od bananów, ogryzki od jabłek. To wszystko ląduje w koszu lub co gorsza – w morzu. A tymczasem na lądzie brakuje przetworzonego plastiku do produkcji przemysłowej. Gdyby te odpady odpowiednio potraktować, szybko by się okazało, że zawartość kosza zmalałaby o ok. 70%, a plaża byłaby czystsza.
Aby wykorzystać butelki PET do produkcji opakowań do żywności, muszą one być wysortowane u źródła. Do produkcji opakowań do żywności nie mogą być wykorzystane surowce wysortowane z odpadów komunalnych. Plastik, który znajdzie się w wodzie, stanowi poważne zagrożenie. Rozcierany falami o plażowy piasek, kamienie i skały, zamienia się w pył połykany przez wszystkie stworzenia morskie, w tym ryby. Potem w takiej formie trafia na nasze stoły. Tylko 15% morskich śmieci znajduje się na brzegu. Pozostałe 15% pływa w wodzie, a 70% leży na dnie. Wszystkie stanowią zagrożenie dla życia organizmów morskich.
Skomplikowane sortowanieSortowanie śmieci w Polsce wcale nie jest łatwym zadaniem. Dlaczego? Otóż, po pierwsze, w każdym zakątku Polski zasady segregowania są inne (porównaj tabele), po drugie – jak deklaruje większość Polaków – brakuje infrastruktury, a po trzecie, niejednokrotnie brakuje świadomości i dobrych chęci. |
||||
WARSZAWA |
SZCZECIN |
|||
TAK |
NIE |
TAK |
NIE |
|
Żółty pojemnik na metale |
plastikowe butelki oznaczone symbolami: PET, HDPE, LDPE, PE lub PP, czyli wszystkie po napojach, opakowania po jogurtach, torebki foliowe, puszki po napojach i konserwach, opakowania po kosmetykach i chemii gospodarczej, kartoniki tetra-pak. |
puszki po farbach plastikowa butelka po oleju (wymaga sprawdzenia u lokalnego odbiorcy – czy posiada odpowiednia technologie do recyklingu czy nie) |
plastikowe butelki oznaczone symbolami: PET, HDPE, LDPE, PE lub PP, czyli wszystkie po napojach, torebki foliowe, puszki po napojach i konserwach, opakowania po kosmetykach i chemii gospodarczej, kartoniki tetra-pak. |
puszki po farbach |
Niebieskie pojemniki |
Czysta, sucha makulatura (gazety, zeszyty, tektura). |
lakierowany lub foliowany papier |
Czysta, sucha makulatura (gazety, zeszyty, tektura). |
lakierowany lub foliowany papier |
Kosz |
plastikowa butelka po oleju (wymaga sprawdzenia u lokalnego odbiorcy |
Zatłuszczony papier, karton od pizzy z resztkami jedzenia itp.; plastikowa butelka po oleju (wymaga sprawdzenia u lokalnego odbiorcy |
ŁÓDŹ |
||
TAK |
NIE |
|
Pomarańczowy |
opakowania z papieru lub tektury, stare gazety, opakowania plastikowe po artykułach spożywczych (jogurtach, serkach, kefirach, tłuszczach), butelki PET po napojach, opakowania plastikowe po chemii gospodarczej i kosmetykach, torebki foliowe, metale (puszki po napojach, narzędzia, zabawki), opakowania tetra-pak |
pampersy i podkładki, opakowania po środkach ochrony roślin, opakowania po farbach, lakierach, opakowania po olejach spożywczych, olejach technicznych, opakowania po lekach |
Zielony |
odpady ze szkła opakowaniowego, słoiki, |
szyby okienne, szyby samochodowe, lustra, porcelana, szkło zbrojone |
Biały |
odpady kuchenne, tj. resztki owoców i warzyw, fusy od herbaty i kawy wraz z filtrami, skorupki od jaj |
resztki mięs, resztki wędlin, resztki ryb, kości |
Jak to się robi w branży?
W Brześciu Kujawskim w jednym z zakładów cukierniczych odpady są nie tylko sortowane, ale i belowane u źródła w tzw. systemie rozproszonym. Jak mówi kierownik do spraw technicznych Zakładu: „Najważniejszą dla nas korzyścią był wzrost powierzchni magazynowej oraz redukcja czasu poświęcanego przez pracowników na obsługę powstających odpadów.” I dodaje: – Mając belownicę, odpady nasze są atrakcyjniejsze dla odbiorców, a dla obecnego systemu odbioru odpadów belowanie jest wymogiem koniecznym.”
Helskie Fokarium – ryba z brzuchem wypełnionym śmieciami wyłowionymi z Bałtyku
W Bydgoszczy w jednym z największych zakładów cukierniczych w Polsce każdy odpad jest również zagospodarowywany z dużą uwagą. Sortowane i belowane są makulatura i puszki, natomiast odpady komunalne są prasowane do pojemników o pojemności 1100 l. – Dzięki zastosowaniu rozwiązań ORWAK nie tylko odzyskaliśmy przestrzeń magazynową, pozbyliśmy się bałaganu, ale także zredukowaliśmy koszty związane z magazynowaniem i odbiorem odpadów – relacjonuje pełnomocnik firmy.
Kiosk recyklingowy przyjmie, posortuje i sprasuje opakowania po napojach w tym sezonie w Rewalu
Co może gmina?
Z pomocą turystom i lodziarzom przybywa gmina Rewal, która cieszy się tytułem Polskiego i Zachodniopomorskiego Lidera Ekologii. I jak na lidera przystało promuje ekologiczne działania, inwestując w nowatorskie rozwiązania. Kiosk recyklingowy, który stanął w Rewalu na początku tego roku, przyjmuje, segreguje i prasuje duże ilości opakowań po napojach, m.in. butelek PET o pojemności od 0,3 l do 1,5 l oraz puszek aluminiowych od 0,33 l do 0,5 l i jednorazowo może pomieścić do 5 tys. puszek i 3 tys. plastikowych butelek. Automat jest żartobliwie nazywany przez mieszkańców nadmorskiego kurortu „Puszkojadem” i stanowi pierwszy krok w stronę pełnej segregacji odpadów. Odzyskanie u źródła opakowań po napojach pozwoli odciążyć uliczne kosze i uzyskać w nich dodatkową przestrzeń.
Jak długo żyją śmieci w morzu? Bilet autobusowy: 2-4 tygodnie, bawełniana szmatka:
1-5 miesięcy, pomalowana deska: 13 lat, puszka po konserwie: 100 lat, puszka po piwie: 200-500 lat, butelka z plastiku: 450 lat.
autor: Magda Nowak, Tomra Orwak Polska Sp. z o.o.