...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Ale numer!! Wakacyjne wydanie MB

W wakacyjnym wydaniu MB zabieramy Czytelników w podróż po świecie. Zaczynamy od Polski, gdzie w Tarnowie Ania Daraż tworzy torty w stylu angielskim w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”. Szukamy korzeni i bogactwa sugarcraftingu na całym świecie. Smakujemy przekąski na zachodzie Europy i południowo-wschodnim jej krańcu.

W tym wydaniu ‒ dzięki naszym autorom ‒ podróżujemy po różnych zakątkach Polski i świata. Szukamy nie tylko zdrowych i apetycznie wyglądających przekąsek z punktu widzenia dietetyka, ale też lądujemy na chwilę na Morzu Karaibskim, żeby zobaczyć, jak produkować czekoladę w zgodzie z naturą i z poszanowaniem człowieka.

Zaczynamy jednak od sugarcraftingu. Fascynacja tym stylem przeżywa swoje apogeum na całym świecie. W Polsce ten styl dopiero się rodzi. Potencjał mamy, ale – jak przyznają sami pasjonaci – wciąż „jesteśmy daleko w tyle”. Obserwując wielokierunkowy, zaskakujący rozwój tej sztuki, która działa na granicy artyzmu, trudno twierdzić, że jest to zwykłe lepienie figurek w masie cukrowej, a sama masa cukrowa i gotowa dekoracja nie czynią tortu w stylu angielskim. Tak nie jest – przekonuje Ania Daraż w rozmowie MB, autorka jednego z pierwszych polskich blogów o sugarcraftingu i właścicielka Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”. – Sugarcrafting to nie cukiernictwo. Nie jestem cukiernikiem i nie zamierzam otworzyć cukierni – jej słowa brzmią jak manifest. Piękna i utalentowana uczennica brytyjskiego sugarcraftera Davida MacCarfrae ma nie tylko cięty język, ale też jasno określoną filozofię życia.

Żeby zrozumieć Anię Daraż i pasjonatów tego stylu, sprawdziliśmy, jak wygląda sugarcrafting w wielkim świecie, w wielkim stylu. Dla Ewy Raczek, dekoratorki artystycznej ze Szkoły Staedtera, propozycja napisania takiego artykułu była o tyle interesująca, co trudna. Bo jak ująć bezmiar zjawiska i wyczerpać temat w jednym artykule. Mimo to spróbowaliśmy i w ten sposób powstało ciekawe ujęcie stylu angielskiego przez pryzmat jego rozwoju, odmian i wielkich osobowości. Wszystko wskazuje, że to początek naszej podróży po sugarcraftingu, tak przynajmniej zapowiada Ewa Raczek.

Swój styl, ale w kwestii nauczania, ma niewątpliwie Szymon Konkol. Nauczyciel z Rybnika zdążył już przyzwyczaić branżę do poruszania niewygodnych tematów związanych ze szkolnictwem zawodowym. O normalną szkołę walczy dłuższy czas. Zamiast czekać na zmiany w edukacji realizuje swój program obokszkolnej formy nauczania, który przygotowuje uczniów do pracy w zawodzie. W najnowszym tekście stawia 5 postulatów, które pozwoliłyby uzdrowić narodowy system szkolnictwa zawodowego. Jeszcze ciekawsze są wypowiedzi nadesłane przez uczennicę, przedsiębiorców, dyrektora szkoły, a nawet rzecznika MEN, które złożyły się na nasze nieformalne forum. Warto je przeczytać, bo konfrontują teorię z praktyką i pokazują, że jeśli się chce zmieniać świat na lepsze, to trzeba to po prostu robić, zaczynając od siebie. Za tymi inicjatywami czy pomysłami powinien podążać MEN.

A co jest w stylu Mistrza Branży? Wśród wielu naszych aktywności i walorów trzeba koniecznie wymienić internetowe plebiscyty na najlepsze produkty zdaniem naszych Czytelników. „Maszyny i urządzenia w Twojej piekarni i cukierni” to najnowszy plebiscyt, w którym można zagłosować na ulubione i sprawdzone produkty, przejrzeć szeroką ofertę rynku, a także zyskać wartościową nagrodę. W tym wydaniu plebiscyt ma swoje miejsce, więc bez pośpiechu można sprawdzić wszystkie propozycje, wybrać, a następnie zagłosować w portalu Mistrz Branży! Na Państwa głosy czekamy do końca września.

 

Ponadto piszemy między innymi o:

- elastycznym czasie pracy, czyli o zmianach w Kodeksie pracy, które będą obowiązywać w 2014 r.

- dobrym czy złym zarządzaniu – jak rozpoznać „dobre zarządzanie” i czy dla każdego oznacza ono to samo – wyjaśnia dr Joanna Tokar, trener, coach, autor książki „Samodoskonalenie menedżerów – rozwój kompetencji przywódczych”

- rozporządzeniu Komisji Europejskiej nr 1129/2011 sprawdzamy, co znajduje się w rozporządzeniu w sprawie dodatków do żywności, obowiązującym całą Unię Europejską;

- koniecznych szkoleniach dla nauczycieli zawodu – Agnieszka Sulewska rozmawia ze Stanisławem Bigdą, właścicielem nowoczesnej piekarni "BIGDA" w Jagodnem, gdzie prowadzone są 10-dniowe praktyki w ramach Projektu Doskonalenie "Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu,

- recyklingu energii w piekarni sprawdzamy, gdzie w piekarni są źrodła niewykorzystanej energii i jak ją ponownie pozyskać, tworząc system odzysku ciepła .

- tych, którym bliski jest karmel, z pewnością zaciekawi artykuł Mariusza Góreckiego. O utalentowanym, 18-letnim cukierniku pisaliśmy parokrotnie przy okazji konkursów cukierniczych, ale teraz Mariusz pojawił się jako autor i pasjonata karmelu – specjalnie dla MB przygotował minitutorial, w którym opisuje krok po kroku przygotowanie ślubnych łabędzi z karmelu;

- tworzeniu fantazyjnych trufli w gotowych korpusach  Piotr Ławrowski pokazuje, jak prosto można je zrobić w małej pracowni cukierniczej;

- dochodowych pralinach – w tym materiale praliny to pretekst do rozważań o potrzebach rynku na produkty zindywidualizowane, a przede wszystkim o poszukiwaniu niepowtarzalnej wartości firmy, która ukryta jest w oferowanych produktach. Dr Marek Rutkowski przekonuje, że "sprzedaż przez wartości to umiejętność wskazywania oraz argumentowania klientowi takich korzyści, które sprawiają, że cena oferowanych wyrobów cukierniczych i piekarskich staje się w oczach klienta uzasadniona;

- zdrowych przekąskach  które są wdzięcznym, uniwersalnym i wyjątkowo bogatym tematem. Pozwalają urozmaicić stałą ofertę piekarni pod kątem wypieków i użytych dodatków, które będą dostosowane do potrzeb organizmu w różnych porach roku. – Nowe receptury podpatrzone w innych krajach mogą być zaproszeniem konsumentów do kulinarnej podróży po Europie, która wzbogaci ich o nowe wrażenia smakowe i odżywi ich na zdrowie zachęca nasza autorka, dietetyczka Marzena Zacharska;

- imprezach, które miały miejsce w ostatnich miesiącach w różnych zakątkach Polski, gdzie nie brakowało piekarzy i cukierników :)

Po więcej zapraszamy do najnowszego wydania Mistrza Branży.

 


 

Spis treści Mistrz Branży lipiec 2013

Rozmowa Mistrza Branży

Jestem sugarcrafterem. Nie mylić z cukiernikiem.
Piekarnia i cukiernia otwarta na nauczyciela

Efektywne zarządzanie

Zintegrowany serwis maszyn i urządzeń w Systemie CSB
Elastyczny czas pracy
Dobre czy złe zarządzanie

Edukacja

Nauka zawodu bez farsy
Niezależne forum: Jak uzdrowić system szkolnictwa zawodowego?

Kulisy produkcji

Styl angielski w światowym wydaniu
Trufla w gotowym korpusie
Etyczna czekolada    
Formy w zestawie    
Metody badania opakowań    
Unijny wykaz dodatków do żywności
Recykling energii
Nowa szkoleniowa instalacja chłodnicza
Plebiscyt – Maszyny i urządzenia w Twojej piekarni i cukierni

Receptury/Tutorial
Tort Mozaika
Gourmet Brownies /w 4 wariantach/
Ciasteczko - „Noc w Paryżu”
Ślubne łabędzie

Sprzedaż i ekspozycja

Dochodowe praliny
Kulinarna podróż po przekąskach
Świeże bułeczki, aromatyczna kawa i Social WiFi
Mamy dla Ciebie klientów od zaraz

Flash News

Zintegrowany Baltpiek
Strefa wolna od glutenu
Najlepsze kołocze są w Piekarni Henryka Pierchały
Rybnickie Mistrzostwa Szkół Cukierniczych i Piekarskich
Muzeum Chleba na szlaku Industriady
Ciasteczkowe specjały
Cukiernicy i piekarze na korcie
Małopolskie Smaki bogate w chleb, wino i lody
Nowości rynkowe


 

Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj
Mistrz Branży maj 2012   tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj
Mistrz Branży grudzień   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży maj 2013   tutaj
Mistrz Branży lipiec 2013   tutaj

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:
-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto

 


 

Chcesz otrzymywać wersję .pdf?

Prenumeratę "Mistrza Branży" w wersji PDF można zamówić za darmo. Wystarczy zarejestrować się w portalu  MistrzBranzy.pl i wysłać zgłoszenie (zawierające dane teleadresowe) na adres: prenumerata@MistrzBranzy.pl (w tytule maila proszę wpisać "PRENUMERATA PDF").


 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W listopadowym Mistrzu Branży piekarz i pasjonatka rzemieślniczego chleba opowiadają o swojej pasji, własnym rozwoju i konkursie Master Baker Bakepol. Sięgamy drzew i oswajamy nowe smaki z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, zastępujemy cukier błonnikiem itd.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji