...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Alert24: Żywe larwy w cukierkach znanego producenta

W Bielsku Białej sprzedano feralne słodycze. W cukierkach "Michaszki" firmy Mieszko zagnieździły się małe, białe larwy. Czy jest to odosobniony przypadek w słodkiej branży?

Mieszkaniec Bielska-Białej znalazł robaki w zakupionych w miniony weekend "Michaszkach". Jak twierdzi, sytuacja nie zdarzyła się pierwszy raz - słodycze nabył "na wagę" w jednym ze sklepów spożywczych w mieście.

- Wcześniej, kiedy zdarzyły mi się podobne sytuacje, raz kupiłem na wagę, raz w opakowaniu fabrycznym. W różnych sklepach w Bielsku -Białej - stwierdził.

Całą sytuację komentuje Pani Beata Gątarek, dyrektor biura zarządu i spraw personalnych firmy "Mieszko"

- To zjawisko bardzo popularne w całej branży cukierniczej - to larwy mklika, zwanego popularnie molem mącznym. Owady przedostają się do cukierków w transporcie lub w czasie składowania, nie w zakładzie. Do momentu zakażenia dochodzi, jeśli cukierki składowane są w pobliżu kasz, mąk lub orzechów, którymi żywią się larwy mklika. Problem dotyczy zwłaszcza małych sklepów, gdzie warunki magazynowania produktów nie zawsze spełniają obowiązujące normy - dodaje. Stwierdza, że, jeśli problem dotyczy kilku sklepów na terenie miasta, larwy mogły przedostać się na terenie hurtowni.

- Klient powinien wrócić do sklepu z tym towarem. On trafia później jako zwrot do hurtownika, a następnie do nas. My sprawdzamy cały łańcuch transportu, bo oczywiście, chcemy żeby wspomnienia związane z naszymi produktami były jak najlepsze - mówi rzecznik spółki.

- Mamy całe opracowania na temat mklika i radzenia sobie z nim. Niestety to, jak już mówiłam bardzo częsty problem. Co jakiś czas w mediach pojawiają się zgłoszenia o jego występowaniu, także u naszej konkurencji. Na pewno nie trafił do cukierków na terenie naszego zakładu - stwierdza rzeczniczka "Mieszka". Jak stwierdza, po ostatniej "aferze solnej" producenci żywności kontrolowani są przez sanepid jeszcze bardziej wnikliwie niż do tej pory, a firma sama kontroluje jakość produktów.

- Firma Mieszko, jak co roku, starannie przygotowuje się do sezonu sprzedaży słodyczy. Wnikliwe kontrole i zabezpieczenia wynikają z naszych wewnętrznych systemów jakościowych. Poza kontrolami sanepidu sami przeprowadzamy też cykliczne kontrole zewnętrzne, które nie wykazały obecności omacnicy czy mklika.

- Do tej pory żadna z kontroli nie stwierdziła obecności insektów na terenie naszego zakładu. Cały proces technologiczny wytwarzania czekoladek jest ściśle kontrolowany, a wszystkie wymogi higieniczne i sanitarne są rygorystycznie przestrzegane.

Źródło: Alert24.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji