...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Ananasowiec

autorzy: Paulina Kijaczko i Kamila Bartkowiak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim

Składniki

Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
sok z cytryny

Masa
1 puszka ananasa
3/4 szklanki cukru
1 kostka margaryny
1 żółtko
2 budynie śmietankowe

Masa cukrowa (do dekoracji)
750-800g cukru pudru, przesianego
100g glukozy w płynie lub w proszku
4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
30ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70ml ( jeśli glukozy w proszku)

 

WYKONANIE

Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka do piany. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt
piec w 180oC przez 50 minut.

Masa
Ananas osaczyć na sitko. Sok z ananasa, należy uzupełnić wodą, aby było pół litra płynu. Budyń rozrobić jednym żółtkiem. Razem ugotować. Wystudzić (budyń mieszać w trakcie studzenia). Skręcić go z margaryną. Na koniec dodać ananasa pokrojonego w kostkę.
Przełożony masą biszkopt (można go również przełożyć dżemem) nasączyć sokiem z cytryny.

Masa cukrowa
Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie podgrzać wodę w rondlu i rozpuszczać w kąpieli wodnej. Podgrzewać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodać glukozę, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.

Przestudzoną, ale nie stężałą żelatynę umieścić na stolnicy i masę można wyrabiać ręcznie. Następnie ucierając, dodawać cukier puder, w kilku turach. Kiedy masa będzie już zwarta, plastyczna i przestanie się kleić, przestać dodawać cukier puder. Powstała masa powinna mieć konsystencję plasteliny, może jeszcze się kleić, lecz dodatek nadmiernej ilości cukru pudru może spowodować kruszenie się masy.

Stolnicę ponownie oprószyć cukrem pudrem. Masę plastyczną rozwałkować na grubość 5mm i wyłożyć na tort.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji