...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Angry Bird Cake

– Są okrągłe i fajnie się wystrzelają – powiedział pewien 7-letni dżen­telmen, pytany o to, dlaczego lubi Angry Birds. A ja lubię je za to, że można je przygotować na wiele sposobów. Skoro Angry Birds są na topie, zapraszam na krótką lekcję z Angry Birds na torcie.

Do przygotowania tortu potrzebne będą:

Surowce

  • 1 tort
  • masy cukrowe, kolor: zielona, niebieska, czerwona
  • czekolady plastyczne, kolor: żółta, dwa odcienie zielonego, brązowa, czarna, biała, czerwona
  • ryż preparowany
  • marshmallows

Akcesoria

  • sztywna tacka o średnicy większej niż tort
  • wałek
  • packi do wygładzania
  • forma duża w kształcie kuli
  • skalpel
  • veiner – przyrząd do dekorowania
  • wycinaczki do liści
  • przyrząd do cięcia pasków
  • przyrząd do wyciskania masy cukrowej 3D


Pamiętaj! Dekoracje z czekolady pla­stycznej łączymy z masą cukrową za po­mocą kleju spożywczego.



KROK 1: PODSTAWA
Tackę pod tort obkładamy zieloną masą cukrową, która musi dobrze wyschnąć. Tackę można przygotować nawet kilka dni wcześniej.

 

 

KROK 2: ANGRY BIRD
Odpowiednią ilość pianki marshmallows wraz z preparowanym ryżem rozgrzewa­my w mikrofalówce i łączymy w jednolitą masę. Wypełniamy nią formę w kształ­cie kuli i zostawiamy na godzinę do za­stygnięcia.

 

 

Gotową kulę oblekamy czerwoną masą cukrową i zostawiamy do przeschnięcia. Z masy cukrowej formujemy dwa podłuż­ne elementy grzebienia – jeden mniejszy od drugiego. Za pomocą kleju spożywczego przytwierdzamy je do kuli.

 

 

Z żółtej czekolady plastycznej formujemy dziób i przyklejamy do przygotowanej kuli. Veinerem zaznaczamy linię dzioba.

 

 

Pod gotową dekorację umieszczamy folię spożywczą, która podtrzyma ją na czas schnięcia.

 

 

Oczy modelujemy z białej czekolady pla­stycznej, nad nimi doklejamy brwi ufor­mowane z czarnej czekolady. Złość Angry Bird’a skumulujemy w niewielkich kulecz­kach źrenic, umieszczonych blisko środko­wej części oczu. Dekoracja powinna dobrze wyschnąć, najlepiej przez noc.

KROK 3: JUNGLE NA TORCIE
(Dekorowaniem tortu najlepiej zająć się na drugi dzień).
Tort obkładamy niebieską masą cukrową.

 

 

Pnie drzew oraz procę formujemy z brązowej czekolady plastycz­nej i doklejamy na tort.

 

 

Z rozwałkowanej czekolady plastycznej w dwóch odcieniach zie­leni wycinamy liście o różnej wielkości. Górną część pnia oraz powierzchnię tortu wokół niego smarujemy klejem spożywczym i umieszczamy 4-5 listków. Na tym etapie na torcie stawiamy An­gry Bird’a, wokół którego też układamy liście.

 

 

Trawa to efekt przepuszczenia zielonej czekolady plastycznej przez urządzenie do wyciskania masy cukrowej 3D.

 

 

Na grubo rozwałkowanej białej czekola­dzie plastycznej skalpelem wycinamy od­powiednie literki.
Wodą zwilżamy czarną czekoladę plastycz­ną w miejscu, gdzie ułożymy imię. Wyci­namy cały napis, zachowując odpowiedni margines na czarnej czekoladzie.

 

 

Kolorowe kamyczki przygotowujemy z po­łączenia białej i brązowej czekolady pla­stycznej. Kolory mają być widoczne, dla­tego nie mieszamy ich zbyt dokładnie. Z wymieszanej czekolady odcinamy nie­regularne kształty kamyczków i układamy je na zielonej podstawie tortu.

 

Ostatni szlif to gumka do procy. Z czerwo­nej czekolady plastycznej wycinamy równy pasek, którego końcówki zawijamy na pro­cy, a pozostałą część układamy na torcie przed Red Angry Bird.



Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”


Angry Birds – wariacje na torcie


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Niezłe Ciacho - Pracownia Tortów Artystycznych

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji