– Są okrągłe i fajnie się wystrzelają – powiedział pewien 7-letni dżentelmen, pytany o to, dlaczego lubi Angry Birds. A ja lubię je za to, że można je przygotować na wiele sposobów. Skoro Angry Birds są na topie, zapraszam na krótką lekcję z Angry Birds na torcie.
Do przygotowania tortu potrzebne będą:
Surowce
- 1 tort
- masy cukrowe, kolor: zielona, niebieska, czerwona
- czekolady plastyczne, kolor: żółta, dwa odcienie zielonego, brązowa, czarna, biała, czerwona
- ryż preparowany
- marshmallows
Akcesoria
- sztywna tacka o średnicy większej niż tort
- wałek
- packi do wygładzania
- forma duża w kształcie kuli
- skalpel
- veiner – przyrząd do dekorowania
- wycinaczki do liści
- przyrząd do cięcia pasków
- przyrząd do wyciskania masy cukrowej 3D
Pamiętaj! Dekoracje z czekolady plastycznej łączymy z masą cukrową za pomocą kleju spożywczego.
KROK 1: PODSTAWA
Tackę pod tort obkładamy zieloną masą cukrową, która musi dobrze wyschnąć. Tackę można przygotować nawet kilka dni wcześniej.
KROK 2: ANGRY BIRD
Odpowiednią ilość pianki marshmallows wraz z preparowanym ryżem rozgrzewamy w mikrofalówce i łączymy w jednolitą masę. Wypełniamy nią formę w kształcie kuli i zostawiamy na godzinę do zastygnięcia.
Gotową kulę oblekamy czerwoną masą cukrową i zostawiamy do przeschnięcia. Z masy cukrowej formujemy dwa podłużne elementy grzebienia – jeden mniejszy od drugiego. Za pomocą kleju spożywczego przytwierdzamy je do kuli.
Z żółtej czekolady plastycznej formujemy dziób i przyklejamy do przygotowanej kuli. Veinerem zaznaczamy linię dzioba.
Pod gotową dekorację umieszczamy folię spożywczą, która podtrzyma ją na czas schnięcia.
Oczy modelujemy z białej czekolady plastycznej, nad nimi doklejamy brwi uformowane z czarnej czekolady. Złość Angry Bird’a skumulujemy w niewielkich kuleczkach źrenic, umieszczonych blisko środkowej części oczu. Dekoracja powinna dobrze wyschnąć, najlepiej przez noc.
KROK 3: JUNGLE NA TORCIE
(Dekorowaniem tortu najlepiej zająć się na drugi dzień).
Tort obkładamy niebieską masą cukrową.
Pnie drzew oraz procę formujemy z brązowej czekolady plastycznej i doklejamy na tort.
Z rozwałkowanej czekolady plastycznej w dwóch odcieniach zieleni wycinamy liście o różnej wielkości. Górną część pnia oraz powierzchnię tortu wokół niego smarujemy klejem spożywczym i umieszczamy 4-5 listków. Na tym etapie na torcie stawiamy Angry Bird’a, wokół którego też układamy liście.
Trawa to efekt przepuszczenia zielonej czekolady plastycznej przez urządzenie do wyciskania masy cukrowej 3D.
Na grubo rozwałkowanej białej czekoladzie plastycznej skalpelem wycinamy odpowiednie literki.
Wodą zwilżamy czarną czekoladę plastyczną w miejscu, gdzie ułożymy imię. Wycinamy cały napis, zachowując odpowiedni margines na czarnej czekoladzie.
Kolorowe kamyczki przygotowujemy z połączenia białej i brązowej czekolady plastycznej. Kolory mają być widoczne, dlatego nie mieszamy ich zbyt dokładnie. Z wymieszanej czekolady odcinamy nieregularne kształty kamyczków i układamy je na zielonej podstawie tortu.
Ostatni szlif to gumka do procy. Z czerwonej czekolady plastycznej wycinamy równy pasek, którego końcówki zawijamy na procy, a pozostałą część układamy na torcie przed Red Angry Bird.
Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”
Angry Birds – wariacje na torcie