...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Anthony Bourdain - pożegnanie legendy

W miniony weekend świat obiegła smutna wiadomość - nie żyje Anthony Bourdain. Kucharz, autor wielu publikacji, prowadzący programów - żywa legenda i prorok świata kulinarnego.

Odkąd w 1978 roku Anthony Bourdain ukończył prywatną szkołę wyższą dla kucharzy, piekarzy i cukierników - The Culinary Institute of America, było pewne, że czeka go znamienita kariera. Był szefem kuchni wielu nowojorskich kultowych restauracji. Ale dopiero w 2000 roku stał się gwiazdą za sprawą wydanej wtedy jego pierwszej publikacji -  Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (Kuchnia Poufała - przygody w kulinarnym podbrzuszu). Ta autobiograficzna opowieść o przebiegu jego kariery zawodowej stała się nie tylko bestsellerem, ale też kanwą do scenariusza popularnego serialu "Kill grill".

 

 

Największą sławę zyskał jednak nie jako autor książek (których wydał ponad 10), jednak jako prowadzący autorskich programów podróżniczo-kulinarnych. Realizował je przez ponad 20 lat dla różnych telewizji. Pierwszym była seria produkowana dla Food Network - „A Cook's Tour” , natępnie „Anthony Bourdain: No Reservations” w Travel Channel. Ten drugi przyniósł mu dwie statuetki Emmy i kilkanaście nominacji do tej nagrody. W emitowanych odcinkach widzowie mogli zobaczyć jak Bourdain radzi sobie z zjedzeniem oka foki lub żywej kobry. Od 2013 roku szef był związany z telewizją CNN, z którą realizował program „Parts Unknown” (Miejsca nieznane), jego jedenasty sezon zaczął być emitowany w minionym miesiącu. Swoim fanom dał się poznać jako człowiek żywiołowy, gotowy na ekstremalne doznania kulinarne i absolutnie zakochany w swoim fachu szef kuchni. Zdobył niemal wszystkie możliwe nagrody jako szef kuchni oraz prowadzący programów kulinarnych. Spełniał się również w roli jurora kulinarnych show, a w swoich programam i wpisach w mediach społecznościowych często - skutecznie - przewidywał, co będzie jadł świat w przyszłym sezonie.

Jednym z jego ulubionych miejsc, do których wpadał na śniadanie lub lunch było Pastrami Queen, słynącego z koszernie przygotowanych sandwichów. Przepadał również za wieprzowiną (którą zwykł nazywać swoim ulubionym warzywem) oraz makaronami. W swoich programach często odwiedzał wybitnych kucharzy i pastry chefów, prezentując metody rzemieślniczej w przygotowaniu dań i deserów od podstaw. W jednym z odcinków wraz z Dominique Anselem - najllepszym pastry chefem świata 2017 - prezentuje innowacyjną metodę powstawania crocuntów, czyli połączenia croissantów oraz donutów.

 

 

W poszukiwaniu ulubionych smaków, często zajmował się również problemami społecznymi lokalnych mieszkańców. Degustując kolejne potrawy, zasiadał do stołu w towarzystwie znanych piosenkarzy, aktorów, a nawet prezydenta USA - Baracka Obamy.

8 czerwca Anthony Bourdain został znaleziony martwy w pokoju hotelowym w Strasbourgu we Francji, gdzie pracował nad kolejnym odcinkiem programu "Miejsca Nieznane". Jak podała prokuratura, gwiazdor powiesił się. Nie są znane przyczyny jego tragicznej  śmierci. 61-letni Bourdain osierocił 11-letnią córkę.

Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji