autor: Piotr Nowak, technolog, Centrum Polska
Mąka orkiszowa z pełnego przemiału to bogate źródło błonnika pokarmowego, białka i lepiej przyswajalnego glutenu. Ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się do wypieku chleba, bułek oraz ciast. Na jesienną aurę proponuję lekkostrawne i pożywne ciasto orkiszowe z owocami lata. Ze względu na barwę nasze ciasto świetnie zaprezentuje się w formie kostki deserowej lub minitortu.
RECEPTURA I
Ciasto orkiszowe
0,400 kg Koncentratu Centrum Polska
0,900 kg jajko
0,800 kg cukru (kryształ)
0,800 kg oleju
0,800 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Schapfen Muhle
0,200 kg wody
Nadzienie
1,200 kg czerwonej porzeczki (np. Jabex)
1,200 kg nadzienia daktylowego (np. Jabex)
0,600 kg śliwki węgierki (w połówkach)
0,200 kg migdałów w płatkach
Wszystkie składniki mieszamy przez ok. 3-4 min na wolnych obrotach, używając płaskiego mieszadła typu „liść, paletka”. Przygotowane ciasto orkiszowe wykładamy na blachę o wymiarach 60-40 cm, szprycujemy przekątnie i na przemian czerwoną porzeczką oraz nadzieniem daktylowym, na które układamy śliwki węgierki skórką na ciasto.
Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Jeśli używasz owoców świeżych lub mrożonych…
Przed ułożeniem świeżych lub mrożonych owoców na cieście, należy obtoczyć je lub oprószyć zagęstnikiem, który świetnie żeluje wydostający się z owoców sok.
Ciasto wypiekamy w temp. 170-180°C przez 45-50 minut.
Po ostudzeniu ciasto żelujemy i dekorujemy świeżymi owocami: czerwoną porzeczką, malinami, borówkami, śliwkami.
RECEPTURA II
Ciasto orkiszowe
0,100 kg Koncentratu Centrum Polska
0,225 kg jajka
0,200 kg cukru
0,200 kg oleju
0,200 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej Schapfen Muhle
Nadzienie
0,900 kg czarnej porzeczki (np. Jabex)
0,050 kg wody
Wszystkie składniki mieszamy zgodnie z recepturą I. Przygotowane ciasto wykładamy w 3 krążki o średnicy 20 cm, a następnie szprycujemy z wierzchu owocami termostabilnymi Czarna porzeczka Jabex. Wypiekamy w temp. 170-180°C przez 25-35 minut.
Krem cytrynowy
0,900 kg śmietany kremówki
0,225 kg wody
0,180 kg stabilizatora cytrynowego Eco Trade
Śmietanę ubijamy. Zimną przegotowaną wodę łączymy ze stabilizatorem i dodajemy do ubitej śmietany. Tak przygotowanym kremem cytrynowym wypełniamy ranciki z wcześniej wypieczonym i wystudzonym ciastem orkiszowym. Po schłodzeniu nakładamy neutralny żel Golden Glaze Eco Trade, wykrawamy i dekorujemy świeżymi owocami.
autor: Piotr Nowak, technolog, Centrum Polska