...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Aromatyczne ciasto orkiszowe z owocami

autor: Piotr Nowak, technolog, Centrum Polska

Mąka orkiszowa z pełnego przemiału to bogate źródło błonnika pokarmowego, białka i lepiej przyswajalnego glutenu. Ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się do wypieku chleba, bułek oraz ciast. Na jesienną aurę proponuję lekkostrawne i pożywne ciasto orkiszowe z owocami lata. Ze względu na barwę nasze ciasto świetnie zaprezentuje się w formie kostki deserowej lub minitortu.

RECEPTURA I

Ciasto orkiszowe
0,400 kg Koncentratu Centrum Polska
0,900 kg jajko
0,800 kg cukru (kryształ)
0,800 kg oleju
0,800 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Schapfen Muhle
0,200 kg wody

Nadzienie
1,200 kg czerwonej porzeczki (np. Jabex)
1,200 kg nadzienia daktylowego (np. Jabex)
0,600 kg śliwki węgierki (w połówkach)
0,200 kg migdałów w płatkach

 

Wszystkie  składniki  mieszamy  przez  ok. 3-4 min na wolnych obrotach, używając płaskiego mieszadła typu „liść, paletka”. Przygotowane ciasto orkiszowe wykładamy na blachę o wymiarach 60-40 cm, szprycujemy przekątnie i na przemian czerwoną porzeczką oraz nadzieniem daktylowym, na które układamy śliwki węgierki skórką na ciasto.
Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Jeśli używasz owoców świeżych lub mrożonych…
Przed ułożeniem świeżych lub mrożonych owoców na cieście, należy obtoczyć je lub oprószyć zagęstnikiem, który świetnie żeluje wydostający się z owoców sok.
Ciasto wypiekamy w temp. 170-180°C przez 45-50 minut.
Po ostudzeniu ciasto żelujemy i dekorujemy świeżymi owocami: czerwoną porzeczką, malinami, borówkami, śliwkami.



RECEPTURA II

Ciasto orkiszowe
0,100 kg Koncentratu Centrum Polska
0,225 kg jajka
0,200 kg cukru
0,200 kg oleju
0,200 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej Schapfen Muhle

Nadzienie
0,900 kg czarnej porzeczki (np. Jabex)
0,050 kg wody

Wszystkie składniki mieszamy zgodnie z recepturą I. Przygotowane ciasto wykładamy w 3 krążki o średnicy 20 cm, a  następnie  szprycujemy  z  wierzchu owocami  termostabilnymi  Czarna  porzeczka Jabex. Wypiekamy w temp. 170-180°C przez 25-35 minut.

Krem cytrynowy
0,900 kg śmietany kremówki
0,225 kg wody
0,180 kg stabilizatora cytrynowego Eco Trade



Śmietanę ubijamy. Zimną przegotowaną wodę łączymy ze stabilizatorem i dodajemy do ubitej śmietany. Tak przygotowanym kremem cytrynowym wypełniamy ranciki z wcześniej wypieczonym i wystudzonym ciastem orkiszowym. Po schłodzeniu nakładamy neutralny żel Golden Glaze Eco Trade, wykrawamy i dekorujemy świeżymi owocami.

autor: Piotr Nowak, technolog, Centrum Polska

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji