Przepis jest prosty. Najpierw trzeba zagotować masę karmelową do odpowiedniej temperatury. Wylewamy ją na kamienny blat i chłodzimy. Barwimy naturalnie. Oddzielamy kolory i wyrabiamy na haku do białości. Mistrz cukiernictwa zna ten stary przepis na słodycze twarde.
Czy to jednak wystarczy do stworzenia życiowego planu i efektu końcowego w postaci cukierka?
Masa karmelowa jest jedna, ma inny smak poprzez aromaty czy olejki, inne kolory, ale to, co z niej powstanie, zależy od naszej inwencji. Lizaki w różnych barwach i rozmiarach, róże (czerwone, białe, czarne, żółte) oraz nasze cukiereczki. Najtrudniejsze są napisy i logotypy firm. Turyści i zakochani we Wrocławiu najczęściej wybierają cukierki z napisem „Wrocław” oraz z krasnalem, bo w naszym mieście jest ich pełno.
Pokusa od pierwszego wejrzenia
Rynek wymaga od cukierników elastyczności i unikatowego produktu. Nie wystarczy upiec dobre ciasto, teraz musi ono jeszcze wyglądać niepowtarzalnie i być pięknie zapakowane. Cukier Lukier ma swoje „hity” – smaki: truskawka i marakuja, kosze lizaków zamiast kwiatów, krasnalowe lizaki i cukierki. Każdy lizak ma swoją kokardkę, pakujemy prezenty i dbamy
o wygląd produktu na półce. Kiedy wylewamy masę na blat, do sklepu przychodzą tłumy zwabione „niebiańskim” zapachem – jak mówią.
Warsztaty dla dzieci i dorosłych
Dzieci mogą u nas skręcić swojego lizaka podczas pokazu tworzenia słodyczy. Ceny nie różnią się od tych na półce. Zapraszamy także dorosłych, aby spróbowali sił w rozciąganiu masy i ręcznym krojeniu cukierków-poduszeczek. Mamy specyficzne podejście do słodyczy – wiemy to my, wiedzą to osoby, które zajrzały do nas raz i wciąż wracają, przyprowadzając nowe twarze.
Powrót manufaktury
Manufaktury słodyczy otwierają ostatnio osoby zupełnie niezwiązane z zawodem cukiernika. Tworzą niewielkie miejsca, gdzie powstają artystyczne wprost wyroby. Cukierki, lizaki, muffinki, ciasteczka dekorowane, ciasta domowe... W Cukierkowni, czyli sklepie ze słodyczami (nazwę wymyślił mój syn), można mnie spotkać codziennie. To jest moja praca, ale i punkt, do którego przychodzą znajomi i wracają klienci. Na ścianach wiszą zdjęcia moich dzieci jedzących słodycze. Manufaktura nie jest już jedynie najmniejszą fabryką słodyczy tworzonych ręcznie, to – podobnie jak w innych krajach – stworzone przez właściciela (pracującego tam) miejsce, gdzie ludzie czują się wyjątkowo. Cała moja rodzina tworzyła nasz sklep, najmniejszą fabrykę słodyczy we Wrocławiu. Podobno zatrzymuje się u nas czas....
Olimpia Jakubczak-Choma, Cukier Lukier
Cukier Lukier
ul. Ofiar Oświęcimskich 3
Wrocław
www.cukierlukier.pl
Przepis na życie, przepis na biznes |