...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Artystyczna cukierkownia

Przepis jest prosty. Najpierw trzeba zagotować masę karmelową do odpowiedniej temperatury. Wylewamy ją na kamienny blat i chłodzimy. Barwimy naturalnie. Oddzielamy kolory i wyrabiamy na haku do białości. Mistrz cukiernictwa zna ten stary przepis na słodycze twarde.

Czy to jednak wystarczy do stworzenia życiowego planu i efektu końcowego w postaci cukierka?

Masa karmelowa jest jedna, ma inny smak poprzez aromaty czy olejki, inne kolory, ale to, co z niej powstanie, zależy od naszej inwencji. Lizaki w różnych barwach i rozmiarach, róże (czerwone, białe, czarne, żółte) oraz nasze cukiereczki. Najtrudniejsze są napisy i logotypy firm. Turyści i zakochani we Wrocławiu najczęściej wybierają cukierki z napisem „Wrocław” oraz z krasnalem, bo w naszym mieście jest ich pełno.

Pokusa od pierwszego wejrzenia
Rynek wymaga od cukierników elastyczności i unikatowego produktu. Nie wystarczy upiec dobre ciasto, teraz musi ono jeszcze wyglądać niepowtarzalnie i być pięknie zapakowane. Cukier Lukier ma swoje „hity” – smaki: truskawka i marakuja, kosze lizaków zamiast kwiatów, krasnalowe lizaki i cukierki. Każdy lizak ma swoją kokardkę, pakujemy prezenty i dbamy
o wygląd produktu na półce. Kiedy wylewamy masę na blat, do sklepu przychodzą tłumy zwabione „niebiańskim” zapachem – jak mówią.  



Warsztaty dla dzieci i dorosłych
Dzieci mogą u nas skręcić swojego lizaka podczas pokazu tworzenia słodyczy. Ceny nie różnią się od tych na półce. Zapraszamy także dorosłych, aby spróbowali sił w rozciąganiu masy i ręcznym krojeniu cukierków-poduszeczek. Mamy specyficzne podejście do słodyczy – wiemy to my, wiedzą to osoby, które zajrzały do nas raz i wciąż wracają, przyprowadzając nowe twarze.

Powrót manufaktury
Manufaktury słodyczy otwierają ostatnio osoby zupełnie niezwiązane z zawodem cukiernika. Tworzą niewielkie miejsca, gdzie powstają artystyczne wprost wyroby. Cukierki, lizaki, muffinki, ciasteczka dekorowane, ciasta domowe... W Cukierkowni, czyli sklepie ze słodyczami (nazwę wymyślił mój syn), można mnie spotkać codziennie. To jest moja praca, ale i punkt, do którego przychodzą znajomi i wracają klienci. Na ścianach wiszą zdjęcia moich dzieci jedzących słodycze. Manufaktura nie jest już jedynie najmniejszą fabryką słodyczy tworzonych ręcznie, to – podobnie jak w innych krajach – stworzone przez właściciela (pracującego tam) miejsce, gdzie ludzie czują się wyjątkowo. Cała moja rodzina tworzyła nasz sklep, najmniejszą fabrykę słodyczy we Wrocławiu. Podobno zatrzymuje się u nas czas....  

 Olimpia Jakubczak-Choma, Cukier Lukier



Cukier Lukier
ul. Ofiar Oświęcimskich 3
Wrocław
www.cukierlukier.pl

   
 

Przepis na życie, przepis na biznes
Znajdź w życiu coś, co lubisz robić, potem pomyśl, jak mieć z tego wyniki finansowe i niech to będzie Twoja praca. Oczywiście zanim się tak stanie, musisz pokonać długą drogę. Tak było w moim przypadku. Zawsze lubiłam piec, gotować i lepić z plasteliny, ale w życiu nie pomyślałabym o tym, że po połączeniu tych umiejętności powstanie Cukier Lukier.
Skończyłam dziennikarstwo, pracowałam 10 lat w marketingu dużych firm. Cukiernictwo znaczyło dla mnie tyle co owocowa tarta z ulubionej kawiarni. Kilka dziwnych zrządzeń losu i rozpoczęła się moja przygoda z karmelem „na poważnie”. Założyłam firmę Cukier Lukier, wynajmowałam zakład produkcyjny, aż wreszcie znalazłam miejsce w samym sercu Wrocławia, aby z sercem na patyku wyjść do klientów i dzieci.
Olimpia Jakubczak-Choma

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czy absolwenci szkół gastronomicznych mają dobry start? Jak wykonać tort na 600 osób w 1-osobowej pracowni? Czy przekształcenie swojej działalności w spółkę dziś się opłaca? Czym różni się szarlotka od jabłecznika?

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji