Od reklamy ważniejsza jest jakość. Od zysków, dbałość o smak. Do tego warto dodać przywiązanie do tradycji - oto receptura na sukces laureatów prestiżowego konkursu Piekarz Roku 2015.
Przyznanie tytułu Piekarza Roku to ważny punkt programu w czasie corocznych obchodów Święta Chleba i Piernika w Jaworze. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej, które decyduje o tym, do kogo trafi statuetka, oceniło, że najzdrowszy i najsmaczniejszy jest chleb wypiekany wedle starej tradycji w piekarni Asprod z Pomorza Zachodniego. Tym samym uhonorowano 25 letni dorobek właścicieli - Janusza Bal, Romana Kopińskiego i Włodzimierza Augustyniaka. Nagrodę, w postaci bonu o wartości 3500 zł, odebrał Dariusz Bielecki - wiceprezes Zarządu firmy. Wzruszony, cieszył się, że niegdyś obrany kierunek, zaprowadził ich do tego zaszczytnego miejsca.
Piekarnia Asprod powstała w Kliniskach Wielkich pod Szczecinem w 1991 roku. Była wynikiem wspólnego pomysłu kolegów, którzy chcieli stworzyć miejsce, w którym powstaje luksusowe pieczywo. Od początku stawiali na wysoką jakość produktów. Zaczęli od zatrudnienia francuskiego mistrza piekarstwa, który uczył ich wypieku oryginalnych bagietek i croissantów. Również wyposażenie i technologia firmy była francuska. Dbałość o szczegóły i najwyższe standardy popłaciła – po latach ciężkiej pracy firma stała się rozpoznawalną marką, a uznanie klientów zyskiwały kolejne niepowtarzalne wyroby piekarni, takie jak pieczywo wiedeńskie i włoskie. Produkty takie jak chleb pomorski i wrzesiński zostały doceniane również przez specjalistów branży, gdy otrzymały wyróżnienie na targach Polagra Food.
Dziś firma dystrybuuje swoje produkty nie tylko na terenie Pomorza, ale także do województw ościennych, a nawet do Niemiec oraz Irlandii. Współpracują również z kilkoma sieciami supermarketów, m.in. Piotr i Paweł.
Źródło: Asprod.com.pl
Zdjęcia: Piekarnia i Cukiernia Asprod