...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Audyty żywności programu „Doceń polskie” niezmienne pod honorowym patronatem Ministra

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi sprawuje honorowy patronat nad atestacjami żywności od samego początku realizowania programu, czyli od roku 2011. Do twórców przedsięwzięcia dotarł niedawno list z oficjalnym potwierdzeniem, że zaplanowane na 2018 rok certyfikacje także odbędą się pod patronatem honorowym szefa resortu rolnictwa.

- Wyrażam uznanie dla inicjatywy organizacji przedsięwzięcia, które stwarza możliwości promowania polskich producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości oraz kształtowania pozytywnego wizerunku polskiej żywności. Jestem przekonany, że przedsięwzięcie pn. „Doceń polskie” skutecznie będzie zachęcać konsumentów do nabywania rodzimych produktów - napisał Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w liście skierowanym do organizatorów programu „Doceń polskie”. Wszystkie dotychczasowe audyty artykułów spożywczych odbyły się pod honorowym patronatem szefa resortu rolnictwa, podobnie będzie z certyfikacjami zaplanowanymi na 2018 rok.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi sprawuje honorowy patronat nad atestacjami żywności od samego początku realizowania programu, czyli od roku 2011. Do twórców przedsięwzięcia dotarł niedawno list z oficjalnym potwierdzeniem, że zaplanowane na 2018 rok certyfikacje także odbędą się pod patronatem honorowym szefa resortu rolnictwa. - Bardzo nas to cieszy! Nasza radość jest tym większa, że takim wsparciem mogą poszczycić się nieliczne inicjatywy -  komentuje Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

 

Za nami XXVI certyfikacja, kolejna odbędzie się w styczniu
Ostatnia z przeprowadzonych do tej pory certyfikacji żywności odbyła się 25 października w Sosnowcu. To były czwarte w tym roku (a w całej historii przedsięwzięcia - dwudzieste szóste) obrady Loży Ekspertów, czyli grona specjalistów decydującego o przyznaniu znaków jakości „Doceń polskie”. Spotkania Loży Ekspertów, podczas których oceniana jest żywność biorąca udział w programie odbywają się co kwartał, kolejne jest zaplanowane na styczeń 2018 roku.

- Audyty żywności to bardzo ważne wydarzenia w kalendarzu programu „Doceń polskie”, ale nasze działania nie sprowadzają się tylko do ich organizacji, wręcz przeciwnie! Podczas atestacji Loża Ekspertów podejmuje decyzję o przyznaniu certyfikatów wyróżniającym się produktom spożywczym, otwierając w ten sposób drogę ich wytwórcom do korzystania z pakietu różnorodnych narzędzi wspierających ich działania. Nagrodzonych producentów wspieramy przez cały okres, na jaki przyznawane są znaki jakości, czyli 2 lata. Po tym czasie  wytwórca może poddać produkt recertyfikacji, a w przypadku pozytywnego werdyktu jury - korzystać z potencjału godła „Doceń polskie” przez kolejne 2 lata - podkreśla Karolina Szlapańska, organizatorka programu „Doceń polskie”.


Korzyści dla producentów nagrodzonej żywności
- Laureaci programu „Doceń polskie” mogą posługiwać się znakiem promocyjnym na wszystkich polach eksploatacji, podkreślając wysoką jakość produktu i jego rodzime pochodzenie, tak istotne dla konsumentów. Warto w tym miejscu dodać, że nazwa programu jest chroniona (jako znak towarowy) i zastrzeżona w Urzędzie Patentowym RP. Poza tym, firmy mogą dowolnie dysponować certyfikatem programu (wytwórcy często eksponują go w sklepach, czy stoiskach targowych), a także promować swoje wyroby za pośrednictwem bloga, bezpłatnego kwartalnika „Doceń Dobre Wiadomości”, czy materiałów udostępnianych mediom - wylicza Marek Bielski.

- W tym roku pakiet ten rozszerzyliśmy jeszcze o profesjonalne zdjęcia nagrodzonych produktów oraz konsultacje ze specjalistą Centrum Znakowania Żywności w zakresie zgodności informacji zwartych na etykiecie artykułu spożywczego z aktualnym wymogami prawnymi. Laureaci korzystają z tych możliwości bez ponoszenia dodatkowych kosztów - podkreśla twórca programu.

Jak dodaje, na tym nie koniec propozycji, jaką program kieruje do producentów. W tym roku, z okazji XXV atestacji żywności, organizatorzy programu „Doceń polskie” opracowali e-book z przepisami kulinarnymi producentów nagrodzonej żywności. Za nami również 5  edycja Dnia polskiej żywności - „święta” zainicjowanego przez twórców programu.
Firmy zaangażowane w przedsięwzięcie na preferencyjnych warunkach uczestniczyły także w ciekawych wydarzeniach branżowych, takich jak: VIII Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie SweetTARGi, czy II Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. Program „Doceń polskie” był ponadto partnerem I Specjalistycznych Targów Spożywczych Food Market Court oraz XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, jest również partnerem merytorycznym Kongresu 590.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.



Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji