Jaki jest potencjał produkcyjny urządzeń i zautomatyzowanych linii marki Koenig, Comas oraz Rondo, przekonaliśmy się ponownie podczas Dni Otwartych w firmie Cream, zorganizowanych w dniach 31 marca – 4 kwietnia br.
Podobne artykuły
Najnowocześniejsze rozwiązania dla "słodkiego" biznesuTruskawka w czekoladzie - relacja ze spotkania prasowegoVI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w lipcu!Cykl pokazów w Katowicach przyciągnął blisko 50 firm zainteresowanych nie tylko poprawieniem efektywności i jakości produkcji, ale też wprowadzeniem innowacyjnych wyrobów.
Koenig, Rondo i Comas – to marki urządzeń i linii produkcyjnych doskonale znane klientom firmy Cream. Na nich bowiem co roku prezentowane są innowacyjne wyroby piekarsko-cukiernicze. – Średnie i małe piekarnie stają w nierównej walce z marketami, które oferują konsumentom tanie pieczywo produkowane na masową skalę. Piekarze powinni oferować produkt zbliżony kształtem czy gramaturą do asortymentu marketów, przy czym musi to być wyrób, który przewyższa je jakością i zwraca uwagę innowacyjnością – podkreśla Ziemowit Kołodziej, dyrektor sprzedaży w firmie Cream. Jakie wypieki tym razem zaplanowano podczas pokazów? Jak zawsze smaczne, powtarzalnej jakości chleby i bułki, w których ważny był zarówno dobór dodatków, jak i kształt czy dekoracja. Chleb żytni słodowy lub orkiszowy ze śliwką oraz 6 różnych bułek: owsiana z żurawiną, 100% żytnia, potrójnie cięta, półfrancuska z dekoracją, w kształcie serca oraz ciabatta z oliwką. Uwzględniono również propozycje z zeszłego roku, jak ciasto krucho-drożdżowe oraz minichałkę, na które zawsze jest popyt. Od strony sprzętowej liczyła się dokładność, precyzja i jak najmniej strat w produkcji.
Jak zaznacza Ziemowit Kołodziej, piekarnie i cukiernie – bez względu na wielkość produkcji – są zainteresowane zmianami i innowacjami. Mają bowiem świadomość, że trudno jest znaleźć konsumenta, który zapłaci więcej za produkty ręcznie robione, tylko dlatego, że są w ten sposób wytwarzane. Rozwiązaniem są zautomatyzowane procesy technologiczne, które obniżają koszty produkcji bez straty na jakości. – Średnie przedsiębiorstwa rozwijają się nieco wolniej niż większe, jednak podążają w dobrym kierunku, a mianowicie do poprawy jakości swoich produktów przy równoczesnym świadomym oszczędzaniu. Takie oszczędności dają testowane przez nas i oferowane urządzenia i linie marki Koenig, Rondo oraz Comas. Małe piekarnie powinny inwestować w swój rozwój. Dla nich ciekawym rozwiązaniem jest receptor – nowatorskie urządzenie, będące połączeniem komputera i superdokładnej wagi, które kontroluje proces przygotowania ciasta z dokładnością do jednego bochenka. Nie tylko eliminuje problem naddatku ciasta, ale także produkowane pieczywo ma zawsze taki sam smak, bo produkty dodawane są zawsze w tych samych, odmierzonych wartościach – zachwala dyrektor Kołodziej.
Kupno maszyny to inwestycja na lata, dlatego firma Cream organizuje Dni Otwarte, które dają przegląd wielu możliwości. To dobry wstęp, żeby producenci pieczywa i wyrobów półcukierniczych mogli zobaczyć ciekawe rozwiązania w produkcji testowej i określić własne potrzeby. – Jeżeli firma jest zainteresowana daną technologią, specjalnie dla niej organizujemy w Katowicach, w naszej siedzibie, pokaz indywidualny z zastosowaniem ciasta wytwarzanego w danej piekarni. Taki test od razu daje nam odpowiedź, czy ciasto i maszyna będą ze sobą współpracowały, a co za tym idzie, czy piekarz nie będzie musiał zmieniać sprawdzonej receptury, co zawsze niekorzystnie wpływa na smak pieczywa. Kiedy urządzenie jest dopasowane, można w nie zainwestować i mieć gwarancję, że kolejne modernizacje będą zawsze z korzyścią dla produktu końcowego . dodaje Ziemowit Kołodziej.
Relacja Mistrza Branży z zeszłorocznych Dni Otwartych: www.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/1310 oraz w wydaniu listopadowo-grudniowym 2013, str. 94-95.
Znane marki, nowy asortyment
- Koening Ceres 2.1. – chleb żytni słodowy
- Rondo – krucho-drożdżowe
- Comas (RyeBread) – orkiszowy/słodowy żytni ze śliwką
- Koening (Artisan) – bułka owsiana z żurawiną
- Koening (Combi Line) – minichałka
- Rondo – ciabatta z oliwką
- Rondo – bułka 100% żytnia
- Koening (Combi Line) – bułka potrójnie cięta
- Rondo – bułka półfrancuska z dekoracją
- Koening (Combi Line) – bułka dekoracja serce