...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Automatyzacja i smaczna innowacja w firmie Cream

Jaki jest potencjał produkcyjny urządzeń i zautomatyzowanych linii marki Koenig, Comas oraz Ron­do, przekonaliśmy się ponownie podczas Dni Otwartych w firmie Cream, zorganizowanych w dniach 31 marca – 4 kwietnia br.

Cykl pokazów w Katowicach przyciągnął blisko 50 firm zainteresowanych nie tylko poprawieniem efektywności i jakości produkcji, ale też wprowadzeniem innowacyjnych wyrobów.

Koenig, Rondo i Comas – to marki urządzeń i linii produkcyjnych doskonale znane klientom firmy Cream. Na nich bowiem co roku prezentowane są innowacyjne wyroby piekarsko-cukiernicze. – Średnie i małe piekarnie stają w nierównej walce z marketami, które oferują konsumentom tanie pieczywo produkowane na masową skalę. Piekarze powinni oferować produkt zbliżony kształtem czy gramaturą do asortymentu marketów, przy czym musi to być wyrób, który przewyższa je jakością i zwraca uwagę innowacyjnością – podkreśla Ziemowit Kołodziej, dyrektor sprzedaży w firmie Cream. Jakie wypieki tym razem zaplanowano podczas pokazów? Jak zawsze smaczne, powtarzalnej jakości chleby i bułki, w których ważny był zarówno dobór dodatków, jak i kształt czy dekoracja. Chleb żytni słodowy lub orkiszowy ze śliwką oraz 6 różnych bułek: owsiana z żurawiną, 100% żytnia, potrójnie cięta, półfrancuska z dekoracją, w kształcie serca oraz ciabatta z oliwką. Uwzględniono również propozycje z zeszłego roku, jak ciasto krucho-drożdżowe oraz minichałkę, na które zawsze jest popyt. Od strony sprzętowej liczyła się dokładność, precyzja i jak najmniej strat w produkcji.

 

Jak zaznacza Ziemowit Kołodziej, piekarnie i cukiernie – bez wzglę­du na wielkość produkcji – są zainteresowane zmianami i inno­wacjami. Mają bowiem świadomość, że trudno jest znaleźć kon­sumenta, który zapłaci więcej za produkty ręcznie robione, tylko dlatego, że są w ten sposób wytwarzane. Rozwiązaniem są zauto­matyzowane procesy technologiczne, które obniżają koszty pro­dukcji bez straty na jakości. – Średnie przedsiębiorstwa rozwijają się nieco wolniej niż większe, jednak podążają w dobrym kierunku, a mianowicie do poprawy jakości swoich produktów przy rów­noczesnym świadomym oszczędzaniu. Takie oszczędności dają testowane przez nas i oferowane urządzenia i linie marki Koenig, Rondo oraz Comas. Małe piekarnie powinny inwestować w swój rozwój. Dla nich ciekawym rozwiązaniem jest receptor – nowator­skie urządzenie, będące połączeniem komputera i superdokładnej wagi, które kontroluje proces przygotowania ciasta z dokładnością do jednego bochenka. Nie tylko eliminuje problem naddatku cia­sta, ale także produkowane pieczywo ma zawsze taki sam smak, bo produkty dodawane są zawsze w tych samych, odmierzonych wartościach – zachwala dyrektor Kołodziej.

 

Kupno maszyny to inwestycja na lata, dlatego firma Cream organi­zuje Dni Otwarte, które dają przegląd wielu możliwości. To dobry wstęp, żeby producenci pieczywa i wyrobów półcukierniczych mogli zobaczyć ciekawe rozwiązania w produkcji testowej i określić wła­sne potrzeby. – Jeżeli firma jest zainteresowana daną technologią, specjalnie dla niej organizujemy w Katowicach, w naszej siedzi­bie, pokaz indywidualny z zastosowaniem ciasta wytwarzanego w danej piekarni. Taki test od razu daje nam odpowiedź, czy ciasto i maszyna będą ze sobą współpracowały, a co za tym idzie, czy piekarz nie będzie musiał zmieniać sprawdzonej receptury, co za­wsze niekorzystnie wpływa na smak pieczywa. Kiedy urządzenie jest dopasowane, można w nie zainwestować i mieć gwarancję, że kolejne modernizacje będą zawsze z korzyścią dla produktu końcowego . dodaje Ziemowit Kołodziej.

Relacja Mistrza Branży z zeszłorocznych Dni Otwartych: www.mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/1310 oraz w wydaniu listopadowo-grudniowym 2013, str. 94-95.


Znane marki, nowy asortyment

  • Koening Ceres 2.1. – chleb żytni słodowy
  • Rondo – krucho-drożdżowe
  • Comas (RyeBread) – orkiszowy/słodowy żytni ze śliwką
  • Koening (Artisan) – bułka owsiana z żurawiną
  • Koening (Combi Line) – minichałka
  • Rondo – ciabatta z oliwką
  • Rondo – bułka 100% żytnia
  • Koening (Combi Line) – bułka potrójnie cięta
  • Rondo – bułka półfrancuska z dekoracją
  • Koening (Combi Line) – bułka dekoracja serce

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji