...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Jak Tr@dycyjna otworzyła się na Internet

Kiedyś nie do pomyślenia, dziś już chyba nikogo nie dziwi. Coraz więcej piekarni decyduje się sprze­dawać pieczywo przez Internet. Przykładem może być Piekarnia Tradycyjna Gminnej Spółdzielni Ozorków. Starczy kilka kliknięć myszką, by jej wyroby w niedługim czasie pojawiły się na stołach zabieganych konsumentów...

Artykuł pochodzi z drukowanego numeru Mistrza Branży listopad-grudzień 2013.

Choć sprzedaż przez Internet w Piekarni Tradycyjnej zaczęła się dopiero przed dwoma laty, firma w Ozorkowie działa już od ponad 30 lat. Przez ten czas zdążyła się dorobić wielu branżowych nagród, z których nale­żałoby wymienić przede wszystkim tytuł Polski Producent Żywności 2006 za chleb gryczany. Chleb ten jest ponadto wpisany na listę produktów tradycyjnych, podobnie jak chleb kozacki, który znalazł się na niej całkiem niedawno i który - z okazji zbliżają­cych się świąt Bożego Narodzenia - można kupić w wyjątkowej ofercie.

Piekarnia produkuje różne rodzaje pieczy­wa: pszenne, mieszane (pszenno-żytnie), razowe, półsłodkie oraz firmowe, do któ­rych zaliczyć można chleb rustykalny czy chleb 7 ziaren. Zakład posiada również szeroką gamę wyrobów cukierniczych, jak pączki, ciasta, ciastka oraz herbatni­ki. Produkcja odbywa się tutaj w systemie dwuzmianowym. Podstawowe pieczywo pieczone jest w dwóch węglowych pie­cach ceramicznych RRK, pieczywo drobne w olejowym piecu obrotowym, natomiast wyroby ciastkarskie w piecu elektrycz­nym. - Zachowujemy większość trady­cyjnego procesu produkcji i nadal stosu­jemy tzw. sztywny zakwas prowadzony pod nadzorem ciastowych, a formowanie kęsów odbywa się ręcznie przez piekarzy - mówi Dariusz Szpakowski, prezes zarzą­du GS Ozorków.

W poszukiwaniu rynku… w cyberprzestrzeni
Wedle jego słów, Ozorków słynie z zabój­czej konkurencji w branży piekarniczej. - Właśnie to spowodowało, że zdecy­dowaliśmy się szukać kanałów sprzeda­ży innych niż nasza większa rozmiarowo konkurencja - wyjaśnia. Sprzedaż za po­średnictwem Internetu ruszyła w 2011 r., od wystawienia wyrobów na aukcje Allegro. Szpakowski tłumaczy, że chciał w ten spo­sób rozreklamować sztandarowe produkty i poznać opinie klientów z różnych stron Polski. Obecnie produkty Piekarni Trady­cyjnej można zamówić również na stronie www.allepiekarnia.istore.pl.

 

Sprawna sprzedaż pieczywa
Platforma iStore jest składnikiem grupy Allegro i gwarantuje dostęp do bardzo sprawnej obsługi przez firmy kurierskie. - Jeśli do południa przyjmiemy zamówie­nie od klienta, zamawiamy kuriera, w nocy pieczemy chleb, który to kurier odbiera na­stępnego dnia rano i w ciągu 24 godzin dostarcza pod wskazany adres - zachwala prezes. Zakup pieczywa w sklepie iStore wymaga posiadania loginu i hasła na Al­legro, natomiast zakup na samym Allegro (www.allegro.pl/skle/5100507_allepiekar­nia) jest możliwy nawet bez rejestracji tam­że. Niemniej jednak wygodniej jest mieć konto, ponieważ ułatwia to płatności przy pomocy serwisu PayU.

Internetowy asortyment Piekarni Tra­dycyjnej jest ograniczony do trwałych gatunków pieczywa. - Przy tradycyj­nej produkcji, jaką prowadzimy, wszyst­kie rodzaje naszych chlebów nadają się do sprzedaży w Internecie - mówi Szpa­kowski. Z oczywistych względów wyklu­czona jest sprzedaż bułek. Istnieje jednak w niedalekiej przyszłości szansa, będzie można zamówić przez Internet najnow­szy hit Piekarni, czyli bułkę szpinakową, która pozytywnie przeszła badania or­ganoleptyczne.

Allegro dla detalistów, Allepiekarnia dla hurtowników
Mimo że sklep pod marką Allepiekarnia działa od września tego roku, odnotowa­no w nim dopiero kilka transakcji, a obok pozytywne opinie: „szybka przesyłka, so­lidnie zapakowana, towar zgodny z opisem, pełen profesjonalizm”. Prezes GS Ozorków zapewnia, że pracuje nad jakością zdjęć i informacji o produktach, które są pod­stawą efektywnej sprzedaży w Internecie. - Prowadzimy także rozmowy z agencją zajmującą się promowaniem firm i pro­duktów w wyszukiwarce Google przy po­mocy usługi Adwords i innych. Zakłada­my, że aukcje Allegro będą dedykowane dla klienta końcowego, natomiast sklep internetowy chcielibyśmy ukierunkować na współpracę ze sklepami ze zdrową żywnością, hotelami czy gastronomią
- wyjaśnia.

 

Wziąwszy pod uwagę, że Allepiekarnia ak­tywnie promuje się także na portalu Fa­cebook, możemy dojść do dwóch wnio­sków. Po pierwsze: rynek piekarniczy stał się w pełni nowoczesny. Po drugie: ruch w internetowej Piekarni Tradycyjnej niedłu­go powinien się wyraźnie wzmóc. W końcu idą święta!

Jacek Baliński

Liczymy na klientów szukających w In­ternecie ciekawych produktów o wiary­godnym pochodzeniu. Tu mariaż tradycji Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłop­ska” w Ozorkowie z jej młodszą siostrą Allepiekarnią powinien przynieść korzy­ści dla nas i naszych klientów – mówi Dariusz Szpakowski, prezes GS „Samopo­moc Chłopska” Ozorków (na zdjęciu)


Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji