czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Babeczka z perłą 0

dodano ,Master, materiał promocyjny

autor: Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa, odznaczony przez Związek Rzemiosła Polskiego Honorową Odznaką Rzemiosła

W Polsce piernik pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Dziś piernik lub pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny.

RECEPTURA

Ciasto piernikowe
500 g Fiorfiore Completo Cacao
190 g Premium Frit
190 g wody
5 g przyprawy do piernika

Wszystkie składniki wymieszać na wolnych obrotach przez 5 minut, przelać do formy i wypiec w 180°C.

Krem czekoladowy
150 g śmietanki 36%
350 g Ariba Fondente Dischi 60%
200 g Decor Up
300 g śmietanki 36%
50 g pasty tiramisu

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie (150 g), dodać pastę tiramisu i połączyć z ubitą śmietanką i kremem Decor Up. Nałożyć na babeczki za pomocą karbowanej końcówki.




Trufla imbirowa
200 g śmietanki 30%
7 g sproszkowanego imbiru
400 g Ariba Bianco Diamante
30 g masła kakaowego
20 g syropu glukozowego
20 g Melanga Cream

Śmietankę zagotować, zaparzyć w niej imbir. Do gotowego naparu dodać białą czekoladę, masło kakaowe i syrop glukozowy, po rozpuszczeniu dodać miękką margarynę z dodatkiem masła. Całość zblendować, uformować kulki. Po schłodzeniu oblać czekoladą Ariba i obtoczyć posypką Ariba Scagliette Fondenti. Gotową truflę ułożyć na krem czekoladowy i posypać posypką Ariba Vermicelli Fondenti.

 

Sebastian Szmyd – mistrz cukiernictwa, odznaczony przez Związek Rzemiosła Polskiego Honorową Odznaką Rzemiosła. Główny technolog i wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Trener Reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Mediolanie 2015 r. oraz zbliżających się Mistrzostwach w Rimini Coppa del Mondo 2018 r. Wielokrotnie uczestniczył w konkursach i mistrzostwach na terenie Polski i poza granicami kraju. Laureat wielu nagród na mistrzostwach Polski oraz Mistrzostwach Świata w Barcelonie w 1998 i Brnie 1999 roku. Juror różnego rodzaju mistrzostw i konkursów.

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Master Martini Polska

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe