Autor: Irena Białous, IG: @moje_misz_masz
SKŁADNIKI
Jaja (w temp. pokojowej) 5 szt.
Masło 200 g
ksylitol (lub cukier) 120 g
Mąka pszenna 350 g
Proszek do pieczenia 8 g
Wiórki kokosowe 20 g
Olej 10 g
Spirytus 25 ml
Sok i skórka z 1 cytryny
Szczypta soli
Lukier
Cukier puder 180 g
Sok z cytryny 1 łyżka
Sposób przygotowania
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Dodaj olej i spirytus. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Wlej sok z cytryny i dodaj skórkę cytrynową. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite białka.
Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz w 175°C przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu polać lukrem i udekoruj, np. jadalnymi kwiatami lub prażonym kokosem.