czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Babka korzenna z orzechami i migdałami 0

dodano ,Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Marcin Ignaszak – zastępca kierownika produkcji w dziale dekoratorni w Cukierni Sowa

RECEPTURA

Składniki
150 g cukru kryształu
125 g miodu
125 g masła
125 ml mleka
50 g powideł
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
170 g mąki pszennej
7 g sody oczyszczonej
8 g przyprawy piernikowej
3 jajka


Cukier, miód, mleko, masło i powidła, podgrzewając w garnku, mieszać i doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek.
Wystudzoną masę miodowo-śliwkową przełożyć do większego naczynia, dodać orzechy, migdały, mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną – wymieszać do połączenia. Stopniowo dodawać żółtka, krótko mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 170oC przez około 60 minut.

 

 

Marcin Ignaszak – zastępca kierownika produkcji w dziale dekoratorni w Cukierni Sowa. W zawodzie cukiernika od 25 lat. Laureat wielu konkursów cukierniczych, uczestnik szkoleń, m.in. w znanej szkole Lenôtre pod Paryżem.



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe