autor: Kamil Mariańczyk, ZSP nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie
nauczyciel prowadzący: Aneta Arabas
RECEPTURA
Składniki
4 jaja
1 szklanka cukru
25 dag margaryny (i 1 łyżka do wysmarowania formy)
1 szklanka maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe tartej bułki
Oba rodzaje mąki przesiać do miseczki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Rozpuścić margarynę, odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do piany dodać żółtka jaj i jeszcze przez chwilę ubijać, do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić na jednolitą , pulchną masę. Dodać ostudzoną, rozpuszczoną margarynę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej margaryną, wysypanej tartą bułką formy. Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut.