autor:Patryk Wrzodek z klasy III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z ZS im.Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Receptura
Składniki
15 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
12 dkg cukru pudru
12 dkg margaryny
3 jaja
250 ml mleka
1 paczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
10 dkg wiśni z rumu
Sposób przygotowania
Margaryne utrzeć na śmietane, dodać cukier puder, żółtka i razem wymieszać. Dodać do tego mąke pszenną i ziemniaczaną, mleko i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Dodać do tego cały proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Ubić piane z białek a następnie dodać do masy i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać wiśnie z rumu i delikatnie wymieszać z masą. Tak przygotowaną mase wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w gorącym piekarniku przez około 40-50 minut.