czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Bake & Play na sportowo 0

dodano ,Kruszwica, materiał promocyjny

Już za kilka tygodni rusza kolejna, III już edycja konkursu dla młodych cukierników Bake & Play. Choć jeszcze za wcześnie, by nazwać jej jubileuszową, to warto wspomnieć, że tegoroczne zmagania będą miały wyjątkowy rozmach.

Dominujący tego lata klimat zawodów sportowych udzielił się wszystkim, także cukiernikom z Akademii Mistrza, stąd temat tegorocznej edycji konkursu – sport. Atmosfera ma być równie gorąca jak ta panująca na boiskach i stadionach, warto więc już teraz zacząć przygotowania do słodkich igrzysk.

Więcej nagród dla młodych cukierników
Trzecie edycja konkursu będzie miała prawdziwie mistrzowską oprawę. Organizatorzy postanowili uatrakcyjnić formułę cukierniczych zmagań, podnosząc poziom trudności i jednocześnie zwiększając pulę nagród.
– Konkurs rusza pierwszego października, a więc już najwyższy czas zdradzić sekrety dotyczące III edycji – mówi organizator konkursu i jeden z jurorów Jacek Zięba z ZT Kruszwica. – Pierwsze dwie edycje dały nam spory materiał do przemyśleń i skłoniły nas do wprowadzeniu kilku modyfikacji. Przede wszystkim postanowiliśmy nagrodzić więcej osób niż dotychczas – zdradza Jacek Zięba. – W poprzednich edycjach młodzi cukiernicy zrobili na nas naprawdę ogromne wrażenie i wszyscy mieliśmy poczucie, że więcej osób zasługuje na wyróżnienie.



Jak co roku jedną z nagród są profesjonalne, specjalistyczne warsztaty prowadzone przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego. – Uczestnicy i ich opiekunowie – nauczyciele i mentorzy wspomagający uczniów w cukierniach – wielokrotnie podkreślali, że to właśnie możliwość wzięcia udziału w tych zajęciach ma dla nich największe znaczenie. To pokazuje, jak ambitni są ci młodzi ludzie i że zależy im na tym, by się rozwijać. Dlatego wszystkich laureatów III edycji zaprosimy na to wyjątkowe szkolenie – tłumaczy organizator konkursu. – Jednak warsztaty to nie wszystko. Rozdamy też wiele szalenie atrakcyjnych nagród rzeczowych zarówno związanych z cukiernictwem, jak i sportem. Po raz pierwszy dla najlepszych przewidujemy też nagrody finansowe i to nie byle jakie. Jak widać, będzie więc, o co walczyć – podkreśla Jacek Zięba.

Olimpijskie inspiracje i zmiany w regulaminie konkursu
Mijające lato dostarczyło licznych inspiracji do zaplanowanych przez jurorów zadań konkursowych. Rozegrane we Francji Euro 2016 i Igrzyska Olimpijskie w Rio de Janeiro z całą pewnością wzbudziły niesamowite emocje, które teraz można będzie wykorzystać, tworząc cukiernicze dzieła.
– W tym roku uprościliśmy formułę konkursu, jednak podnieśliśmy poprzeczkę, jeśli chodzi o trudność zadań. Do wykonania jest jedna praca złożona z dwóch elementów. Pierwszym z nich jest ciasto o tematyce sportowej. Drugim – dwie jednakowe figurki wykonane z masy cukrowej, marcepanu lub czekolady, które nie będą elementem dekoracji ciasta – wylicza Jacek Zięba. – Może się wydawać, że zachęcanie młodych ludzi, by zrobili dwie takie same prace, nie ma sensu. Z doświadczenia jednak wiemy, że to naprawdę trudna sztuka – tłumaczy juror.
Figurki nie mogą być duże. Waga jednej nie może przekroczyć 100 g. – Nie będziemy wprowadzać ograniczeń, czy mają to być sylwetki sportowców, sprzęt, np. rowery czy piłki, lub jeszcze inne związane ze sportem elementy. Uczestnicy sami zawieszą sobie poprzeczkę trudności. Oczywiście im bardziej skomplikowane będą prace, tym wyższa ocena jurorów, jednak podstawowym kryterium oceny będzie identyczność obu figurek – zastrzega organizator konkursu. – W przyszłej pracy umiejętność tworzenia takich samych elementów dekoracyjnych, np. 20 identycznych róż, bardzo się przyda młodym cukiernikom – dodaje.

Szukając koncepcji na idealne ciasto, warto zastanowić się nad wykorzystaniem gruszki, imbiru i włoskich orzechów. Jurorzy zapowiadają bowiem obostrzenie w postaci konieczności wykorzystania jednego z tych produktów jako składnika obowiązkowego.
– Nie chcemy nic więcej narzucać, by nie ograniczać fantazji i kreatywności młodych ludzi. Wierzę, że podobnie jak przy poprzednich edycjach zaskoczą nas zarówno swoją techniką, finezją smaku, jak i twórczym podejściem do samego tematu – mówi Jacek Zięba.

Laureatka I edycji konkursu Justyna Borecka, cukiernia Aleksandra Kłobuck



Warto wiedzieć, że...
... sportowa edycja konkursu Akademii Mistrza Bake & Play rusza już 1 października. Na zalogowanie się, wypełnienie kwestionariuszy zgłoszeniowych i wysłanie prac uczestnicy będą mieli czas do 15 listopada.
Wszystkie niezbędne informacje dotyczące konkursu zamieszczone są na stronie konkursu www.akademiamistrza.pl/bakeandplay, trafiły także do szkół i zakładów, gdzie młodzi ludzie odbywają praktyki. – Mamy nadzieję, że po raz kolejny będziemy mogli liczyć na pomoc nauczycieli i mistrzów, przyjaciół Akademii Mistrza, którzy otoczą swoich uczniów opieką i pomogą im znów nas zaskoczyć profesjonalizmem i kreatywnością. Dla mentorów także przygotowaliśmy nagrody, by choć w taki sposób docenić ich wysiłek, dzięki któremu młodzi ludzie mogą rozwijać swój talent i pasje, a zawód cukiernika staje się coraz bardziej prestiżowy i ceniony – mówi organizator konkursu.

Warto również zaglądać na profil wydarzenia na Facebooku: www.facebook.com/akademiamistrza, gdzie publikowane będą wszelkie newsy dotyczące konkursu.

Choć do rozpoczęcia III edycji Bake & Play zostało jeszcze trochę czasu, warto brać przykład z mistrzów sportu i już teraz wziąć się do pracy. W końcu trening czyni mistrza!

Justyna Stefańska

 

Laureat II edycji Bake & Play Kamil Zdziebłowski, cukiernia Jaworscy Wrocław

Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe