...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bento tort - dla mnie ode mnie

Trendem, który we wrześniu szturmem zdobywa Instagram, jest #bentocake. To tort albo ciasto w pudełku na wynos, dla jednej, maksymalnie dwóch osób, często z dołączonym widelczykiem. Zdobione, z kremem, ulubionym napisem lub obrazkiem.

Samo bento to japońskie pudełka lunchowe, które mają za zadanie nie tylko zaspokoić głód i dostarczyć wszelkich składników odżywczych, ale i estetycznie wyglądać. Japończycy mają mnóstwo akcesoriów do komponowania i ozdabiania zawartości pudełek bento. Ten trend już dawno rozszerzył się na kraje azjatyckie, przywędrował też do Europy.

 



Pandemia i lockdown sprawiły, że wzrosło zainteresowanie mniejszymi formami cukierniczymi, ciastami dla 1-2 osób, z którymi można świętować w mniejszym gronie lub które można komuś podarować (z okazji lub bez okazji). Można było zaobserwować rozmaite trendy w mediach społecznościowych czy cukierniach. Obecny trend - bento cake - jest dość nowy, na Instagramie od sierpnia pojawia się sporo zdjęć minitortów w lunchboksach z hashtagiem #bentocake czy #bentotort. Wiele z nich to małe dzieła sztuki. Ciastami bento zainteresowały się także cukiernie, w Polsce jeszcze nie jest to mocno widoczne, ale np. warszawski Piecuk wprowadza zminimalizowane torty do swojej oferty od 27. września.

 

zdjęcie: https://www.instagram.com/kekicakes_/


Trend bento cake prawdopodobnie przywędrował z Korei Południowej jako „ciasto na drogę” albo „ciasto nie do dzielenia”. Zminimalizowany tort to okazja do zrobienia prezentu samemu sobie (całe ciasto z dekoracją zamiast kawałka!) czy świętowanie specjalnej okazji z najbliższą osobą. Podobnie jak pudełka bento, ciasta bento są kolorowe, z dodatkami i ulubionymi motywami. Tort bento waży zazwyczaj od 300 do 450 g, ma średnicę ok. 10 cm. Nie trzeba go kroić, można po prostu zjeść go łyżeczką lub widelczykiem.

 

zdjęcie: https://www.instagram.com/mini_cakes_dz/

 

Ewa Siuda-Szymanowska

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji