Polska czekolada rzemieślnicza po raz kolejny wyróżniona w międzynarodowym konkursie!
Manufaktura „Beskid Chocolate” znana miłośnikom czekolady dobrego gatunku została nagrodzona w międzynarodowym konkursie organizowanym przez „Academy of Chocolate”. Firma z Węgierskiej Górki otrzymała aż trzy medale za swoje czekolady. Nagrodzone tabliczki to: „Cuba Baracoa” (70 % kakao), otrzymała srebrny medal, „Costa Rica Nahua” (70% kakao), tej czekoladzie przyznano brązowy medal. Trzecia nagrodzona czekolada to „Philippines Kablon darkmilk Mango Ginger” 60%, czekolada mleczna z podwyższoną zawartością kakao z mango i imbirem. Ta otrzymała także medal brązowy.
„Academy of chocolate” organizacja, która powstała w 2005 roku w Londynie to niezależne ciało profesjonalistów, którego celem jest promowanie konsumpcji prawdziwej czekolady, czyli tej produkowanej z wysokiej jakości ziarna, z ograniczoną liczbą dodatków. Każdego roku nagradza ona producentów czekolady z całego świata. Wspomniane medale trafiły do prawdziwych profesjonalistów i pasjonatów produkcji wysokogatunkowej czekolady, bo taką jest firma „Beskid Chocolate”.
- Odwiedziliśmy razem każdy z krajów, skąd pochodzi użyte ziarno kakaowca – mówi Agnieszka Woźniak z „Beskid Chocolate”. I rzeczywiście. Razem z mężem Janem dotarli swego czasu do Kostaryki i właśnie tu zaczęła się ich przygoda z produkcją czekolady. Podpatrzyli na jakim sprzęcie pracują tamtejsi producenci, zamówili w Stanach Zjednoczonych swoje pierwsze melanżery i ruszyli z produkcją. Ziarno kakaowca przywieźli z Kostaryki, z plantacji La Iguana i właśnie z niego wyprodukowali swoje pierwsze tabliczki. Dlatego do tego kraju pozostał im duży sentyment. A nagrodzona w tym roku tabliczka gorzkiej czekolady „Costa Rica Nahua” z 70 % kakao, w sprzedaży od marca tego roku jest tabliczką sentymentalną, przywołująca wspomnienia z początków działania „Beskid Chocolate”. „Academy of Chocolate” doceniła jej walory nagradzając ją srebrnym medalem w organizowanym co roku konkursie.
Druga gorzka czekolada nagrodzona w tym roku brązowym medalem to „Cuba Baracoa”. Ona również właścicielom kojarzy się z ciepłymi wspomnieniami związanymi z pobytem na Kubie. - Dla nas Kuba to wspaniali ludzie i piękne plaże, spokój i serdeczność. Nasza tabliczka podobno pachnie liśćmi tytoniu, dla nas to bardzo charakterne i typowe – mówi „Mistrzowi Branży” Agnieszka Woźniak.
I wreszcie trzecia nagrodzona przez „Academy of Chocolate” czekolada, to czekolada z gatunku czekolad mlecznych, ale z większą ilością kakao (60%) wzbogacona mango i imbirem o nazwie „Philippines Kablon darkmilk Mango Ginger”. Na Filipinach rośnie najsłodsze - według współwłaścicielki „Beskid Chocolate” – mango, którego smak pamiętają nadal. I on był inspiracją, by połączyć go ze smakiem gorzkiej czekolady, dodatkowo wzbogaconym ostrzejszą nutą, którą wnosi do produktu imbir. Firmie „Beskid Chocolate” gratulujemy, a smakoszy czekolady zachęcamy do spróbowania nagrodzonych tabliczek.