...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH, materiał promocyjny

Bezdymnie i ekonomicznie w Twojej piekarni - obejrzyj film z realizacji

W przypadku ceramicznych pieców RRK, przystosowanych do spalania paliw stałych, przestawienie się na alternatywne paliwa gazowo-płynne nie zawsze daje spodziewane efekty. Szukając realnych oszczędności, lepiej zmodernizować piec na tradycyjny opał, wyposażając go w nowy palnik i system automatycznego nawęglania.

     
 

Artukuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Zastosowanie paliw alternatywnych w piecach do tego nieprzystosowanych daje zupełnie odmienny efekt do założonego. Nagrzewanie rur Perkinsa odbywa się punktowo, paliwo, nie emitując ciepła poza obręb płomienia, nie dogrzewa stopy i komory paleniskowej pieca, a „jaskółka” pozostaje poniżej temperatury wypiekowej. Punktowe grzanie palnikiem olejowym doprowadza niejednokrotnie do uszkodzenia końcówek rur Perkinsa, czyli powstaje pewne zagrożenie wybuchem w komorze spalania. Wilgotne spaliny wnikają w spoiny wymurówki wewnątrz pieca, powodując powolną erozję materiału i przenikanie spalin do komór wypiekowych. W tej sytuacji jedynym rozwiązaniem było opracowanie nowego palnika na paliwo stałe dla ceramicznych pieców piekarskich.


Palnik nowej generacji

Od 2001 r. do 2011 r. stosowaliśmy palnik retortowy przystosowany tylko do ekogroszku o granulacji 5-30 mm, jednakże wzrost cen tego paliwa i ograniczona dostępność zmusiła nas do zweryfikowania zasady działania palnika retortowego. Pierwsze prace nad nową konstrukcją zaczęliśmy trzy lata temu, a wdrożenie do eksploatacji nastąpiło pół roku temu i trwa do chwili obecnej. Palnik nowej generacji zyskał uproszczony sterownik, który dość łatwo można obsługiwać, a w razie awarii piekarz sam jest w stanie usunąć usterkę (przekaźnik). Palnik w komorze spalania został maksymalnie przybliżony do rur Perkinsa, przezco wzrosła jego efektywność spalania. Przejście z ekogroszku na groszek lub miał (suchy z dodatkiem groszku) to obniżenie kosztów o 200-300 zł na tonie, a przy średnim zużyciu ok. 4 t dla RRK 26 daje ponad 1 tysiąc zł miesięcznie. Ogień w palniku utrzymywany jest w cyklu ciągłym, dzięki temu piec nie ulega naprężeniom, łatwo uzyskuje i kumuluje ciepło, a paliwo uzupełniane jest raz na dobę przed podjęciem produkcji. Pierwszy rok eksploatacji nowego palnika pokrywa koszty jego zakupu i montażu, następne lata palnik pracuje na obniżenie kosztów eksploatacji pieca. Zmodernizowane piekarnie potwierdziły, że po zastosowaniu systemu automatycznego nawęglania skończyły się problemy z sadzą, wzrosła jakość wypiekanego pieczywa, a tym samym wzrosła liczba konsumentów i zyskowność produkcji.


Realne oszczędności

Dla pieców opalanych na ruszcie węglem sortu orzech oszczędność sięga rzędu 20%, a dla oleju opałowego i gazu 60%. Palnik nowej generacji bez problemu potrafi spalać węgiel, groszek brunatny, jak i groszek „rosyjski” dostępny na niektórych składach opałowych, który cenowo konkuruje z naszym krajowym. W każdym przypadku zalecane jest stosowanie paliwa nisko spiekalnego dla palników pracujących w trybie automatycznym. Z powodzeniem palnik został wprowadzony także do pieca„blaszaka”, gdzie obecnie przechodzi półroczne testy, a jego montaż pokazany jest na załączonym zdjęciu. Póki co Polska stoi na węglu, co daje gwarancję bezpieczeństwa energetycznego dla funkcjonowania zakładów piekarniczych i nie tylko.

Montaż palnika z boku pieca ceramicznego RRK

Bieżące wydanie czasopisma

W listopadowym Mistrzu Branży piekarz i pasjonatka rzemieślniczego chleba opowiadają o swojej pasji, własnym rozwoju i konkursie Master Baker Bakepol. Sięgamy drzew i oswajamy nowe smaki z Małgorzatą Kalembą-Drożdż, zastępujemy cukier błonnikiem itd.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji