...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bezkakaowa czekolada przyszłości: czy to nadal czekolada?

Zmiany klimatyczne wpływają na wiele dziedzin życia i przemysłu. Również na dodatkowe przeciążenie łańcucha dostaw kakao. A co by było, gdyby udało się produkować czekoladę z bardziej lokalnych składników? Nad tym pracuje niemiecki start-up Planet A Foods.

Jego przedstawiciele, dr Sara Marquart i dr Maximilian Marquart chcą stworzyć czekoladę bez udziału kakao i masła kakaowego. Założeniem jest ich zamiana na produkowane lokalnie alternatywy z owsa i drożdży, co ma zmniejszyć presję na i tak już przeładowany łańcuch dostaw kakao. Założyciele startupu twierdzą, że różnica jest niewyczuwalna dla konsumenta (co potwierdzają ślepe testy przeprowadzone w grupie badawczej). Badacze opierają się na tradycyjnych technikach fermentacji w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kolejnym krokiem po alternatywach dla kakao i masła kakaowego ma być stworzenie alternatyw dla oleju palmowego i kokosowego.

 


Planet A Foods został założony przez rodzeństwo Marquartów w 2021 roku. Jego misją jest rozwiązywanie problemów dotyczących masowej produkcji kakao, szczególnie aspektów związanych z degradacją planety - wylesianiem, wzrostem emisji dwutlenku węgla, utratą bioróżnorodności, zatrudnianiem nieletnich. Celem jest stworzenie bardziej przyjaznej środowisku bezkakaowej czekolady Nocoa, która nie będzie uzależniona od rozbudowanego łańcucha dostaw kakao (a przy tym zachowa swój smak i właściwości). Tropikalne składniki mają być zastąpione lokalnymi. 

Z czego ta czekolada? Przedstawiciele Planet A Foods odkryli, że smak i aromaty, które najbardziej lubimy w czekoladzie, pochodzą z procesów przetwarzania takich jak prażenie i fermentacja. Alternatywą dla proszku kakaowego ma być proszek produkowany z prażonych i fermentowanych w szczególny sposób ziaren owsa, przy użyciu technologii opracowanej przez dr Sarę Marquart. Dodatkową zaletą zastosowania owsa jest jego naturalna słodycz, co pozwala na użycie zmniejszonej ilości cukru do wytwarzania czekolady. Produkcja alternatywy dla masła kakaowego wykorzystuje techniki precyzyjnej fermentacji, która umożliwia mikroorganizmom takim jak drożdże wytwarzanie złożonych cząsteczek organicznych, tłuszczów. Twórcy na razie skupiają się na czekoladzie mlecznej, w planach są też alternatywy z białej i ciemnej czekolady.

Substytut masła kakaowego jako nowa żywność będzie wymagał zatwierdzenia przez organy regulacyjne przed komercjalizacją. Start-up opracował też substytut koncentratu kakaowego, który może być stosowany w napojach i lodach.

ESS

źródło >>> ConfectioneryNews.com

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji