Nie trzeba jechać do okręgowych inspektoratów pracy, żeby odebrać nową, bezpłatną publikację Państwowej Inspekcji Pracy pt. "Bezpieczna piekarnia", autorstwa Pawła Parfianowicza.
Najnowsze opracowanie "Bezpieczna piekarnia" ma pomóc w ograniczeniu i eliminacji czynników szkodliwych dla pracowników występujące w ich środowisku pracy. Ma uświadomić pracownikom oraz osobom kierującym pracami w piekarni z takimi zagrożeniami dla zdrowia, jak:
- zapylenie pyłem mąki powodujące uczulenia układu oddechowego i skóry,
- kontakt z gorący mi powierzchniami, ostrymi narzędziami i ruchomy mi częściami maszyn,
- powodujący oparzenia i skaleczenia,
- obciążenia statyczne wynikające z wymuszonej, stojącej pozycji ciała,
- wysiłek fizyczny związany z ręcznym transportem,
- praca w godzinach nocnych,
- mikroklimat gorący powodujący zmęczenie i wyczerpanie.
"Bezpieczna piekarnia" w przejrzysty sposób przedstawia 8 zagadnień:
1. Ryzyko zawodowe i jego ocena.
2. Pomieszczenia pracy – wymagania ogólne.
3. Maszyny i urządzenia techniczne stosowane w piekarnictwie.
4. Czynniki niebezpieczne, szkodliwe i uciążliwe występujące w piekarniach.
5. Zapobieganie wypadkom.
6. Transport wewnątrzzakładowy.
7. Magazynowanie i składowanie.
8. Warunki socjalne i higiena osobista pracowników.