...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bien Caramélisé - francuskie cukiernictwo w roślinnej wersji

Francuskie cukiernictwo bez masła, jaj, śmietany - czy to w ogóle możliwe? W Hong Kongu powstała pierwsza na świecie cukiernia specjalizująca się we francuskich wypiekach i deserach w całkowicie wegańskiej odsłonie.

Bien Caramélisé została otwarta w sierpniu. Jessica Chow, założycielka cukierni, jest mistrzem cukiernictwa z ponad 11-letnim stażem. W swoich recepturach, które doskonaliła dwa lata, nie używa jajek, masła, śmietany, żelatyny czy rafinowanego cukru. Po licznych testach i eksperymentach udało się jej osiągnąć właściwą strukturę i smak ciasta parzonego (pâte à choux) i ciasta francuskiego, używanych w wielu wypiekach. Bien Caramélisé oferuje obecnie roślinne millefeuille, eklery, Paris-Brest czy tarty. Część słodkości można zamówić również w wersji bezglutenowej. Podstawowe składniki są pozyskiwane z lokalnych gospodarstw, cukiernia sprowadza także produkty organiczne z Chin i Tajwanu. W nadzieniach wykorzystywane są takie owoce i rośliny jak banany, pandan, lucuma, mango, trawa cytrynowa.

 


"Staramy się przekraczać granice i stawiać sobie wyzwania, tworząc słodycze, które nie spełniają standardowej listy „niezbędnych” składników, takich jak jajka, nabiał, biała mąka i rafinowany cukier. Korzystając z szeregu różnych naturalnych składników i bez produktów pochodzenia zwierzęcego, pomagamy zachować bardziej zrównoważony system żywnościowy i zmniejszyć szkodliwy wpływ na naszą planetę, a także karmimy organizm  różnymi składnikami odżywczymi, nawet podczas jedzenia deseru! Dieta roślinna to tylko jeden ze sposobów, aby pomóc Ziemi. Dokładamy również wszelkich starań, aby zminimalizować marnotrawstwo podczas pieczenia i gotowania, codziennych czynności i pakowania." - czytamy na stronie cukierni. 

 


Nazwa cukierni oznacza „dobrze skarmelizowany”. Karmelizacja jest jednym z ulubionych procesów założycielki, który - jak sama tłumaczy - pozwala uwolnić mnóstwo smakowych komponentów i przekształcić nawet najprostsze jedzenie w ucztę dla podniebienia. Celem Chow jest tworzenie doskonałych francuskich deserów i wypieków bez produktów odzwierzęcych, w zrównoważony i bardziej przyjazny dla planety sposób, z dodatkiem składników, które wzbogacają całość w wartości odżywcze. 

 


Zdjęcia (źródło): Bien Caramélisé



Bieżące wydanie czasopisma

Lekko i kolorowo - jesień z nowym Mistrzem Branży. Niebieski chleb, czarna beza, czekoladowa anatomia i desery ze szczawiem - to tylko niektóre smaczki, które znajdziecie na łamach jesiennego wydania.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji