...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bistro, gdzie brioszka jest królową

Bistro „Brio”, którego menu opiera się na brioszce skończyło rok. Znajduje się w Lyonie, w ważnym miejscu na kulinarnej mapie Francji.

W „Brio” wszystko kręci się wokół brioszki. Na taki pomysł, jedyny w Europie, wpadli Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge, kiedy studiowali razem w lyońskim Instytucie Paula Bocusa, ikony francuskiej gastronomii. – Przygotowujemy brioszkę na wszystkie sposoby, począwszy od przystawki a kończąc na deserze. Czasem jest centralną potrawą na talerzu, innym razem stanowi oryginalny dodatek do dania – tłumaczą  Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge.

 

 

Restauratorzy serwują burgery w brioszce (przypominają one kształtem słynne francuskie ciastko „zakonnicę”), kiełbaski w brioszce, frytki z brioszki, panna cottę z dodatkiem brioszki. Pomysłów na wykorzystanie tego słodkiego wypieku w kuchni nie brakuje! Nawet standardowa przystawka, jaką bywa w restauracjach deska serów i wędlin, w „Brio” jest również komponowana z wyrobów z ciasta brioszkowego. Loïc Pelletier przyznaje, że aby znaleźć idealną recepturę przeszedł dodatkowe szkolenie piekarnicze w szkole hotelarskiej w Ecully (miasteczko niedaleko Lyonu), gdzie przeprowadził około 50 – 60 prób wypieku, w różnych konfiguracjach, z zakwasem, bez, żeby otrzymać idealną – według niego – brioszkę. Miękką, z wyczuwalną, ale nie dominującą nutą masła. Według Pelletier sekret idealnej brioszki tkwi w dobrej  jakości składników, dlatego używa mąki z Cluny, jajek bio i masła AOP z Poitou-Charentes (AOP – appellation d’origine protégée, czyli masło posiada konkretny certyfikat). Może jakość mąki nie odgrywa tu takiej roli jak w przypadku wypieku chleba, ale jakość jajek i masła już tak – twierdzi.  Brioszki w bistro przygotowywane są przez dwa dni.

 

 

Każdego tygodnia wypieka się 25 kilogramów ciasta brioszkowego. Właściciele „Brio” mają w planach stworzyć sieć franczyzy lub sieć bistro opartych na tym koncepcie. Sądząc po opiniach gości, są oni zaskoczeni kombinacjami dań, jakie oferuje menu z brioszką w roli głównej i pełni szacunku dla kunsztu kucharzy. 

BRIO, le bistrot chic & brioché, 41 rue Franklin à Lyon

zdjęcia: www.facebook.com/bistrotbrio

K. Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Panettone na drożdżach czy zakwasie? Czy czosnek pasuje do cukru? Co przyniesie rok 2023? Jak funkcjonuje restauracja oparta na deserach? Dlaczego robienie paczek świątecznych to dobry pomysł dla lodziarni? Zapraszamy do lektury...

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    promocja PLUS

    Zimowe gazetka PGD

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji