...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bistro, gdzie brioszka jest królową

Bistro „Brio”, którego menu opiera się na brioszce skończyło rok. Znajduje się w Lyonie, w ważnym miejscu na kulinarnej mapie Francji.

W „Brio” wszystko kręci się wokół brioszki. Na taki pomysł, jedyny w Europie, wpadli Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge, kiedy studiowali razem w lyońskim Instytucie Paula Bocusa, ikony francuskiej gastronomii. – Przygotowujemy brioszkę na wszystkie sposoby, począwszy od przystawki a kończąc na deserze. Czasem jest centralną potrawą na talerzu, innym razem stanowi oryginalny dodatek do dania – tłumaczą  Loïc Pelletier et Arnaud Lajarge.

 

 

Restauratorzy serwują burgery w brioszce (przypominają one kształtem słynne francuskie ciastko „zakonnicę”), kiełbaski w brioszce, frytki z brioszki, panna cottę z dodatkiem brioszki. Pomysłów na wykorzystanie tego słodkiego wypieku w kuchni nie brakuje! Nawet standardowa przystawka, jaką bywa w restauracjach deska serów i wędlin, w „Brio” jest również komponowana z wyrobów z ciasta brioszkowego. Loïc Pelletier przyznaje, że aby znaleźć idealną recepturę przeszedł dodatkowe szkolenie piekarnicze w szkole hotelarskiej w Ecully (miasteczko niedaleko Lyonu), gdzie przeprowadził około 50 – 60 prób wypieku, w różnych konfiguracjach, z zakwasem, bez, żeby otrzymać idealną – według niego – brioszkę. Miękką, z wyczuwalną, ale nie dominującą nutą masła. Według Pelletier sekret idealnej brioszki tkwi w dobrej  jakości składników, dlatego używa mąki z Cluny, jajek bio i masła AOP z Poitou-Charentes (AOP – appellation d’origine protégée, czyli masło posiada konkretny certyfikat). Może jakość mąki nie odgrywa tu takiej roli jak w przypadku wypieku chleba, ale jakość jajek i masła już tak – twierdzi.  Brioszki w bistro przygotowywane są przez dwa dni.

 

 

Każdego tygodnia wypieka się 25 kilogramów ciasta brioszkowego. Właściciele „Brio” mają w planach stworzyć sieć franczyzy lub sieć bistro opartych na tym koncepcie. Sądząc po opiniach gości, są oni zaskoczeni kombinacjami dań, jakie oferuje menu z brioszką w roli głównej i pełni szacunku dla kunsztu kucharzy. 

BRIO, le bistrot chic & brioché, 41 rue Franklin à Lyon

zdjęcia: www.facebook.com/bistrotbrio

K. Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji