...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Magorex, materiał promocyjny

Blachy perforowane – potencjał dobrze wykorzystany

Dziś już nikogo nie trzeba przekonywać, że stosowanie blach perforowanych skraca czas wypieku o kilkanaście procent. Mimo że jest to coraz częściej spotykane wyposa­żenie, to jego potencjał nie zawsze jest wykorzystany w 100%. Z czego to wynika i jak użytkować blachy perfo­rowane, żeby zyskać dodatkowe oszczędności.

Tak proste rozwiązanie jak mi­kroperforacja blach znacznie przyspieszyło proces produkcji, pozwalając piekarniom i cukierniom na re­alne oszczędności. Małe otwory ułatwiają cyrkulację powietrza między poziomami, dzięki czemu ciepło równo przenika i szyb­ciej dociera do środkowej części, zapew­niając równomiernie wypieczone produkty, bez przepiekania na obrzeżach blachy czy niedopiekania pośrodku. Wielkość perfo­racji nie jest jednak bez znaczenia i zależy od wypiekanego asortymentu.

 

Perforacja – wypiek – testy produkcyjne
W standardzie blachy perforowane są dostępne z trzema różnymi wielkościami otworów: 2 mm, 3 mm oraz 5 mm. Naj­popularniejsza jest perforacja 3 mm, która stanowi rozwiązanie uniwersalne, chociaż nie idealne. Jeszcze lepsze właściwości wy­piekowe blachy zapewnia mikroperforacja 2 mm – dzięki większej gęstości otworów ciepło przenika przez blachę szybciej i rów­nomierniej. To doskonałe rozwiązanie przy wypiekach przygotowywanych z rzadszych ciast. Mikroperforacja skutecznie zapobiega powstawaniu tzw. grzybków od spodu pie­czywa. Z kolei blachy z otworami o średnicy 5 mm sprawdzają się lepiej przy wypiekach z gęstych ciast, np. pierniczków.

 

Aby dopasować blachy do konkretnych wypieków, konieczne są testy produkcyj­ne. To coraz częstsza praktyka, spotykana w piekarniach realizujących duże zamówie­nia dla sieci handlowych i gastronomicz­nych, które wymagają spełnienia standar­dów jakościowych. Żeby sprostać wysokim wymogom, piekarnie muszą wprowadzać procedury zapewniające stałą i powtarzal­ną jakość produktów. To z kolei wymusza analizę, która bezbłędnie wskaże, gdzie są punkty krytyczne w produkcji i gdzie można osiągnąć dodatkowe oszczędności. Automatyzacja wymusza baczne przyglą­danie się algorytmowi produkcji – a firmy szybko zauważają oszczędność czasu oraz korzyści wynikające z zastosowania blach perforowanych, dopasowanych do wypieku.

   
 

HAEM – skuteczne czyszczenie
MAGOREX oferuje sprawdzony, biodegradowalny środek do czyszczenia zapieczonych blach – HAEM. Skutecznie rozpuszcza i usuwa zapieczone oraz zwęglone zabrudzenia, powstałe na wskutek wielokrotnego pieczenia. Nie niszczy czyszczonych powierzchni i nie powoduje korozji blach. Doskonale czyści stal, stal nierdzewną oraz aluminium. Do czyszczenia blach za pomocą HAEM używa się specjalnych wanien zasilanych elek­trycznie, które mogą mieć wsad płaski lub pionowy. W zależności od wielkości wanny i wielkości blach, jednorazowo można wyczyścić od 16 do 45 blach naraz. Proces czyszczenia trwa ok. 24-48 godzin, jest to zależne od stopnia zabrudzenia blach.

 

 

Odpowiednie użytkowanie
Jeżeli perforowane blachy mają efektywnie pracować przez cały czas, muszą być odpo­wiednio użytkowane. Jednym z kardynal­nych i najczęściej popełnianych błędów jest rzucanie blach jedna na drugą, upuszczanie ich zamiast odkładania. Ryzyko uszkodzeń i zniekształceń rośnie w przypadku stoso­wania tańszych blach o grubości 1,5 mm.
Drugą istotną sprawą jest bezwzględne dbanie o czystość blach perforowanych. Każda, nawet minimalna warstwa naga­ru, zatykająca mikroperforacje, zmniejsza funkcjonalność blach. Ciepłe powietrze przestaje krążyć i nie nagrzewa równo­miernie całej powierzchni wypiekowej. Tym samym czas produkcji wydłuża się zamiast ulec skróceniu, natomiast nagar wpływa negatywnie na jakość gotowych wyrobów. Zastosowanie papieru wypiekowego zmi­nimalizuje problem trudnej do usunięcia warstwy zanieczyszczeń w kontakcie z wy­piekami, ale dodatkowo zahamuje cyrku­lację ciepłego powietrza.

Powierzchnia non-stick
Skala korzyści rośnie, gdy blachę perforo­waną pokryjemy powierzchnią non-stick, silikonową lub polimerową (np. teflonową). To wiąże się z koniecznością stosowania od­powiednich zasad użytkowania wyposażenia, a także z inwestycją w powierzchnię składo­wania. Tak zabezpieczone blachy nie powinny być składowane jedna na drugiej, nie mogą być traktowane ostrymi narzędziami, żeby nie niszczyć warstwy ochronnej. Ten, kto potrafi nad tym zapanować i doświadczy wygody, szybkości wypieku na takich blachach, nie zechce powracać do innych rodzajów. In­westycja w powierzchnię jest opłacalna.

   
 

5 zasad efektywnego oszczędzania
• dopasuj rodzaj perforacji blachy do wypieku
przeprowadź testy wypiekowe
dobierz odpowiednią dla danego wypieku powierzchnię non-stick
wprowadź procedury użytkowania blach podczas przechowywania
regularnie czyść blachy z nagaru

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

W nowym Mistrzu Branży milenialsi rządzą i opowiadają: Maciej Majzon-Wójtowicz o pracy na wysokościach i ciągłym uczeniu się czekolady, Justyna Roszkowska o tworzeniu Pochlebnie, a Joel Kroeker o chlebie pobudzającym do myślenia. Sprawdzamy też RUBY (czekoldę milenialsów!) okiem fachowców i modne trendy w tortach.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji