...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bohaterowie czekolady

Zdolni, ambitni i nieustający w ciągłym dążeniu do perfekcji. Poznajcie historie i receptury Bohaterów Czekolady.

Bohater to ktoś, kto inspiruje i wzbudza podziw, bo dokonuje czegoś niezwykłego i dobrego jednocześnie. Niekoniecznie na polu walki, ani gdzieś nad przepaścią lub w górach. A w pracowni cukierniczej. Wymyślenie autorskiej receptury, doprowadzenie jej do perfekcji i powtarzanie z tą samą gorliwością każdego dnia to równie wielki wyczyn jak zdobycie wysokiego szczytu. Codziennie rzemieślników podejmuje trud osłodzenia ludzi, tworząc ciasta, desery, praliny… Tego trudu zazwyczaj nikt nie widzi. A jednak jest on godny nazwania ich... bohaterami. 

W tej opowieści jest zawsze dwóch głównych bohaterów - cukiernik i czekolada. Każdy pastry chef ma swoją niepowtarzalną historię. To, co łączy ich wszystkich to wielka pasja oraz sekretny składnik, jakim jest czekolada. Barry Callebaut zaprosił ich do współpracy, której efektem jest katalog pełen unikalnych receptur, ale też opowieści o tym jak ich autorzy doszli do perfekcji w sztuce cukierniczej i dlaczego właśnie ten zawód wybrali. Oto oni - Bohaterowie Czekolady!



Paweł Ignaciuk i Aleksandra Gostomska - twórcy słupskiej cukierni butikowej, Mariaż, której dewizą jest sprawianie przyjemności poprzez tworzenie boskich słodkości. Ona, wielbicielka tradycyjnych smaków zamkniętych w nowoczesnym designie. Z miłości do nowoczesnego cukiernictwa przeprowadziła rewolucję w życiu zawodowym, porzucając karierę architekta wnętrz. Absolwentka kierunku Food Design w Łodzi. On od dzieciństwa wiedział, że jego misją jest karmienie ludzi. Musiał przepracować jednak kilka lat na kuchni, by zrozumieć, że jego właściwe miejsce znajduje się w cukierni, gdzie dopiero poczuł zawodowe spełnienie. Konkretnie, gdy u boku Oli poznał monoporcje. Oboje wierzą, że desery mogą przemycać wspomnienia i emocje. 



 

Jerzy Łukasik - pastry chef krakowskiej cukierni Nakielny zdobywał pierwsze i - jak podkreśla - najcenniejsze lekcje cukiernicze w pracowni swojego wuja. To tam nauczył się nie tylko klasyki w postaci serników i makowców, ale też dyscypliny i czystości  pracy. Z tak solidnymi podstawami mógł wyruszyć w przygodę z tworzeniem eleganckich i nowoczesnych cukierniczych kreacji. Najpierw powołany jako doradca, szybko zyskał zaufanie właścicielki Cukierni Nakielny i został już jako szef cukierni. W tej roli od trzech lat stara się zaskakiwać  smakami, wyglądem i koncepcją. Preferuje intensywne i mocne smaki takie jak: kawa, orzechy, czekolada z alkoholem. Jak podkreśla praca ta jest dla niego spełnieniem marzeń, ponieważ daje mu możliwość tworzenia autorskich receptur i podawania najlepszej jakości produktów szerokiemu gronu odbiorców -  cukiernia Nakielny to aż 8 lokali na terenie Krakowa i Śląska. 


 

 

Mira Bogucka - szefowa cukierni Batida, dla której cukiernictwo zanim stało się pracą, było pasją. Związana z firmą od 26 lat, zaczynała od innego stanowiska, by z czasem zakochać się właśnie w cukiernictwie. Jest ono bowiem dla niej sposobem uwolnienia kreatywności, dając możliwość realizacji jej własnej wizji smaku i kształtu deseru. Nie boi się łączenia nietypowych smaków, skrajnych tekstur, a nawet temperatur. W pracy ceni sobie rodzinną, możliwość ciągłego rozwoju  i wzajemny szacunek. Inspiracje czerpie głównie z podróży, w czasie których odwiedza słynne cukiernie, w których bacznie obserwuje i kosztuje słodkości. Z wyciągniętych wniosków powstają jej własne kreacje, jak chociażby jej znany i lubiany Sernik Mango – o słodkim smaku, ale wytrawnej prezentacji. Do większości swoich słodkości używa czekolady, wśród której jej ulubioną jest ciemna 70%.

Receptur Bohaterów Czekolady szukaj na Facebooku Akademia Czekolady >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji