Najlepsze, bo z polskiej borówki - lody o tym smaku walczyły w rankingu wśród rzemieślników w całej Polsce. Wśród 45 zgłoszonych lokali wygrała Lodziarnia pod Orzechem, tym samym wnosząc kolejny sukces w dorobek mistrza lodziarstwa, Tomasza Szypuły.
Podobne artykuły
Artgelato, czyli lodowe show na Cake Festival PolandCzekolada i kremówka - zwycięskie smaki na Gelato Festival Challenge 2018Lodowa fuzja smaków – czekolada, kawa, krupnik & imbirKonkurs zorganizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach kampanii “Lato z borówkami” miał połączyć plantatorów i branże lodziarską. A także wyłonić najpyszniejsze lody borówkowe, których oficjalne święto obchodzimy w tą niedzielę (2 września). Do rywalizacji mogła przystąpić każda lodziarnia zgłoszona pod postem na facebookowym fanpagu >>> https://www.facebook.com/dzienpolskiejborowki. Głosowanie odbywało się od 1 lipca do 26 sierpnia i polegało na zbieraniu polubień pod konkretną lodziarnią. Konkurs wzbudził ogromne zaangażowanie - zebrano łącznie 83.657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni. Głosem klientów zwyciężyła Lodziarnia Pod Orzechem z Baborowa, czyli lody mistrza Polski - Tomasza Szypuły. Drugie i trzecie miejsce należy do wrocławskich lodziarni - Krasnolód i Balduno Manufaktura.
Borówka w naszej rodzinnej lodziarni była obecna od kiedy pamiętam, czyli od 40 lat. Wielokrotnie będąc w Włoszech słyszałem, że najlepsi kupują owoce jagodowe w Polsce. Osobiście polecam borówkę infuzjowaną ziołami, lawendą, rozmarynem, lody śmietankowe z borówką, o smaku ciasteczka maślanego z borówkami. Łączyć ją można z innymi owocami, robić z borówek konfitury do lodów i deserów – mówi Mistrz Tomasz Szypuła.
Na czym polega sekret mistrzowskich lodów? Zdaniem wygranego to przede wszystkim dobry surowiec. Dlatego też borówka do Lodziarni pod Orzechem trafia prosto z lokalnej plantacji z Głubczyc. Następnie powstają z niej takie specjały jak sorbet borówkowy, lody - ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową.
Choć konkurs zorganizowany z okazji Dnia Lodów Borówkowych się zakończył, fascynacja Polaków lodami rzemieślniczymi trwa. Powstaje coraz więcej rzemieślniczych punktów, a klienci coraz bardziej potrafią docenić powstające tam specjały.
Pierwsza dziesiątka najlepszych lodów borówkowych w Polsce:
-
Baborów Lodziarnia Pod Orzechem 44.794 głosów #1, Miś 194 - 44.988 głosy. Zwycięstwo jako MIASTO i jako LODZIARNIA
-
Wrocław (KRASNOLÓD 35.581 głosów #2, Roma 12, Balduno Manufaktura 2118 #3, GAŁKA 2, N'Ice Cream 2) - 37.735 głosów
-
Kraków (Argasinscy 589 głosów #4, lody na Starowiślnej 14, KATANÈ 6, Lody Tradycyjne bracia Hodurek 7, Gelateria La Mia - 3, Good Lood 62 głosów #5, Lody Si Gela 3, U Lodziarzy Zakątek 2, Lodowy Warsztat 2, Lody Si Gela 2) - 692 głosów
-
Warszawa (Lodziarnia Ulica Baśniowa 2, Vegestacja 3, Lodziarnia Al Passo 47 (#6), Stolica Lodów Tradycyjnych 15) - 67 głosy
-
Bydgoszcz (Kroczek Lody Naturalne Bydgoszcz #7) - 31 głosów
-
Rypin (ŻUŻU #8) - 27 głosów
-
Nowy Sącz (Lody Argasińscy) - 23 głosów
-
Gorzów Wielkopolski (Górka & Kulka) - 21 głosów.
-
Katowice (Lodziarnia Dłucik 2, Lodowato 5) - 9 głosów
-
Karpacz (Kawiarnia-Cukiernia SPOKOJNA) - 9 głosów