autor: Paulina Sobczak, klasa 2GA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie
nauczyciel: Katarzyna Kimszal
RECEPTURA
Składniki
250 g masła
0,5 kg mąki pszennej
300 g miodu
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
Lukier
1,5 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 białko wyparzonego jaja
barwniki
Sposób wykonania
Masło rozpuścić z cukrem, przyprawą do piernika i miodem. Gdy ostygnie dodać do mąki, proszku do pieczenia i jajek, a następnie wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto mrozić od 10-15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie podzielić je na połowę, jedną wkłożyć do lodówki, a drugą wałkować na stolnicy. Wycinać pierniczki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 150 stopni przez kilkanaście minut do uzyskania rumianego koloru.
Lukier
Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, dodać białko i sok z cytryny. Miksować na największych obrotach 5 minut, stopniowo dodawać resztę cukru do odpowiedniej konsystencji. Gotowy lukier podzielić na kilka częsci i zabarwić barwnikami. Dekorować pierniczki.
Smacznego!