...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Zespół Sz. Ekon-Gastr w Cieszynie, materiał promocyjny

Bożonarodzeniowe pierniczki

autor: Paulina Sobczak, klasa 2GA, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie
nauczyciel: Katarzyna Kimszal
 

RECEPTURA


Składniki
250 g masła
0,5 kg mąki pszennej
300 g miodu
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika

Lukier
1,5 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
1 białko wyparzonego jaja
barwniki


 

Sposób wykonania
Masło rozpuścić z cukrem, przyprawą do piernika i miodem.  Gdy ostygnie dodać do mąki, proszku do pieczenia i jajek, a następnie wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto mrozić od 10-15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie podzielić je na połowę, jedną wkłożyć do lodówki, a drugą wałkować na stolnicy. Wycinać pierniczki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 150 stopni przez kilkanaście minut do uzyskania rumianego koloru.

Lukier
Do  miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, dodać białko i sok z cytryny. Miksować na największych obrotach 5 minut, stopniowo dodawać resztę cukru do odpowiedniej konsystencji. Gotowy lukier podzielić na kilka częsci i zabarwić barwnikami. Dekorować pierniczki.

Smacznego!
 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji