czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Cake Festival Poland - 10 kategorii i kilka nowości 0

dodano ,Redakcja PS

Jeszcze więcej kategorii do wyboru, nowy temat dla młodych sugarcrafterów – poznaj szczegóły konkursu i zgłoś się już teraz! Może właśnie twój tort zdobędzie tytuł The Best of Cake Festival Poland 2017!

Zapisy do II edycji Cake Festival ruszy­ły. Zanim dołączycie do grona uczest­ników, zapoznajcie się z regulaminem oraz opisem poszczególnych katego­rii, zwłaszcza że tu nastąpiły zmiany. Ka­tegoria figurka została podzielona na dwie oddzielne, w zależności od wiel­kości eksponatu. Również miłośnicy cu­krowej florystyki mogą wziąć udział w aż dwóch kategoriach – odrębnie ocenia­ne będą kwiaty botaniczne oraz fanta­zyjne, polecane początkującym. Jest też ułatwienie w kategorii babeczki, tym razem komisja nie będzie ocenia­ła ich smaku, a jedynie wygląd. Zmiany czekają ponadto w kategorii dedyko­wanej młodym adeptom dekorowa­nia tortów. Pojawił się również nowy temat dla ich prac – ulubiona książ­ka lub film. Z całą pewnością daje on duże pole do popisu dzieciom (do 9 lat) i młodzieży (10-12 oraz 13-16 lat).

Cake Festival Poland
W sumie sugarcrafterzy mają do wyboru aż 10 różnych kategorii!

1. Tort weselny
Tort może być wy­konany w dowol­nym stylu i techni­ce. Korpus musi być wykonany na atra­pie, jednak należy brać pod uwagę, że musi być zbudowa­ny, jakby był z nor­malnego ciasta (np. w sytuacji gdy gór­ne piętro ma więk­szą średnicę niż dolne, muszą zo­stać zastosowane przekładki, kwiaty cukrowe na drutach muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem). Pra­ca musi składać się z 3 lub więcej widocznych pięter i mieś­cić na podstawie o wymiarach maksymalnych 40 x 40 cm lub 40 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.

 

Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, lukier królew­ski oraz wszelkie jadalne masy do obłożenia tortu, wafer paper, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe na drucikach, ta­śmy florystyczne, pręciki, z zaznaczeniem, że kwiaty nie mogą być wbite bezpośrednio w tort, chyba że zostaną użyte „osłonki”. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki. Zakazane: żywe kwiaty, wszelkie niejadalne dekoracje ty­pu plastikowe koraliki, piórka, wstążki, taśmy biżuteryjne, niejadalne barwniki.

2. Mały element dekoracyjny (figurka)
Dekoracja i tematyka do­wolna. Praca musi mieś­cić się na podstawie
o wymiarach maksymal­nych 30 x 30 cm lub 30 cm średnicy. Maksymalna wysokość dekoracji to 30 cm, nie może przekraczać granicy podstawy. Sposób prezentacji dowolny. Organizator nie zapewnia podstawy.

 

Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, karmel/izomalt, wafer paper, lukier królewski. Do usztywnienia mogą być użyte: wyka­łaczki, drewniane patyczki do szaszłyków, druty nierdzewne, ale nie mogą być widoczne. Wyjątkiem są druty florystyczne użyte wyłącznie do kwiatów, które są uzupełnieniem dekoracji. Jako wypełnienie można zastosować atrapę styropianową, jednak ta również nie może być widoczna. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, z wyłączeniem drobnych elementów poprawiających stabilność, niejadalne barwniki.

3. Duży element dekoracyjny (figurka)
Dekoracja i tematyka dowolna. Praca wykonana na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Nie ma ograniczeń wysokości. Maksymalna objętość eksponatu to 50 cm – elementy dekoracji mogą wykraczać poza ramy podsta­wy, nie więcej jednak niż po 7,5 cm z każdej strony. Sposób pre­zentacji dowolny. Organizator nie zapewnia podstawy.
Dozwolone: masa cukrowa, czekolada, karmel/izomalt, wafer paper, lukier królewski. Do usztywnienia mogą być użyte: wyka­łaczki, drewniane patyczki do szaszłyków, druty nierdzewne (nie mogą one być widoczne). Wyjątkiem są druty florystyczne uży­te wyłącznie do kwiatów, które są uzupełnieniem dekoracji. Ja­ko wypełnienie można zastosować atrapę styropianową, jednak również nie może być widoczna. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, z wyłączeniem drobnych elementów poprawiających stabilność, niejadalne barwniki.

4. Tort 3D
Tort w całości musi być wykonany z ciasta i jadalnych mas. Cia­sto i kremy/masy muszą być bezpieczne do przechowywania poza warunkami chłodniczymi. Cały tort musi odwzorowywać dowolny obiekt 3D (np. postać, pojazd, forma abstrakcyjna), dozwolone są niewielkie dekoracje, ale nie mogą one przycią­gać uwagi bardziej niż sam tort. Ciasto może zostać przekro­jone przez sędziów w celu sprawdzenia zgodności z regulami­nem. Pomocne będzie dołączenie dokumentacji z tworzenia eksponatu, którą należy umieścić przy pracy (koperta ze zdję­ciami, ewentualny opis procesu powstawania). Dopuszczone jest użycie innego jadalnego wypełnienia niż ciasto (np. RCT – ryż z piankami), jednak nie może ono stanowić więcej niż 30% całości. Eksponat musi się zmieścić na podstawie o maksymal­nych wymiarach 50 x 50 cm lub 50 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.
Dozwolone: stelaże, np. do tortów antygrawitacyjnych, prze-kładki i drewniane/bambusowe/plastikowe wsporniki prze­znaczone do kontaktu z żywnością, podtrzymujące wyż­sze konstrukcje. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje (wstążki,plastikowe koraliki, piórka itp.), niejadalne barwniki, druty, pręciki, taśmy florystyczne, żywe kwiaty.

5. Tort okolicznościowy
Tort wykonany na atrapie styropiano­wej o dowolnej te­matyce, z dowolnej okazji (urodziny, chrzest, podaru­nek itp.). Na torcie musi znajdować się napis nawiązu­jący do okazji, jed­nak nie może być on umieszczony na podstawce. Deko­racja dowolna. Tort musi się zmieścić na podstawie o wy­miarach maksymal­nych 30 x 30 cm lub 30 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości i ilości pięter.


 

Dozwolone: wszelkie jadalne masy do obkładania tor­tów, czekolada, lukier królewski, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe na drucikach, taśmy florystyczne, pręciki z za­znaczeniem, że kwiaty nie mogą być wbite bezpośred­nio w tort, chyba że zostaną użyte „osłonki”. Dekoracje na drucikach, które również muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wokół podstawy/podkładki.
Zakazane: niejadalne elementy dekoracyjne, żywe kwia­ty, wstążki (z wyłączeniem wstążki ozdobnej na podkład­ce), koraliki, piórka itp., niejadalne barwniki.

6. Babeczki
Zestaw 12 babeczek z dekoracją o dowolnej tematyce. Wszystkie muszą wskazywać na jedną tematykę, jednak nie muszą być identyczne. Cały zestaw musi się zmieścić na pod­stawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Sposób eks­pozycji dowolny. Nie ma ograniczeń wysokości. Babeczki nie będą oceniane pod względem smaku.



Dozwolone: papierowe lub aluminiowe papilotki i owijki, jadalne masy cukrowe do dekoracji, czekolada, lukier królewski, karmel/izomalt. Kwiaty cukrowe bez drutów, taśm florystycznych i pręcików.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje, druty, pręciki, koraliki, wstążki, żywe kwiaty, niejadalne barwniki.

7. Ciastka
Zestaw 12 ciastek z dekoracją o dowolnej tematyce. Cia­steczka muszą być w całości jadalne – sędziowie zastrze­gają prawo do degustacji. Nie muszą być identyczne, choć wszystkie muszą być wykonane w jednej stylistyce. Całość musi zmieścić się na podstawie o wymiarach maksymalnych 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Sposób ekspozycji dowolny, wysokość ekspozy­cji dowolna.



Dozwolone: stojaczki ekspozycyjne, talerzyki, patery, wszelkie jadalne media do dekoracji (masa cukrowa, lukier królewski, wafer paper itp.), kwiaty cukrowe bez drutów, taśm i pręcików.
Zakazane: wszelkie niejadalne dekoracje oraz barwniki, druty, taśmy florystyczne, pręciki, żywe kwiaty.

8. Kwiaty botaniczne
Bukiet kwiatów składający się z minimum 3 rodzajów różnych kwiatów i przedstawiający minimum 3 etapy rozwoju rośliny (np. pączek, etap kwitnienia, pełen rozkwit, owoc), razem z łodygami i liśćmi. Ekspozycja musi zmieścić się w polu
o wymiarach 35 x 35 cm, dopuszczalne przedstawienie w wazonie. Obok eksponatu powinna znajdować się plakietka z nazwami kwiatów.

Dozwolone: druty, taśmy florystyczne, pręciki, wszelkie jadalne masy i media. Do ekspozycji mogą zostać użyte wazony, wazy lub inne naczynia szklane czy plastikowe.
Zakazane: niejadalne dekoracje typu koraliki, wstążki, piórka z wyłączeniem waz, w których bukiety będą prezentowane, niejadalne barwniki.

9. Kwiaty fantazyjne
Bukiet/kompo­zycja kwiatów fantazyjnych, niebotanicz ­nych, wykona­nych z dowol­nego jadalnego medium – ma­sa cukrowa, izo­malt, wafer paper, żelatyna itp. Ekspozycja musi zmieścić się na podstawie o maksymalnych wymiarach 35 x 35 cm lub 35 cm średnicy. Nie ma ograniczeń wysokości. Sposób ekspozycji dowolny. Do dekoracji mogą zostać użyte inne elementy z jadalnych mas (np. figurki), jednak nie mogą one stanowić głównego tematu pracy.


Dozwolone: wszelkie jadalne media, druty florystyczne, pręciki, taśmy florystyczne. Do ekspozycji mogą zostać użyte wazony, misy, wazy, półeczki, stojaki i inne.
Zakazane: dekoracje niejadalne, koraliki, piórka, wstążeczki (z wyłączeniem wstążki dookoła podstawy czy użytej do dekoracji wazonu), niejadalne masy modelarskie, niejadalne barwniki.

10. Tort w tematyce „Mój ulubiony film lub książka” (kategoria dla dzieci i młodzieży)
Podział wiekowy: poniżej 9 lat, 10-12 oraz 13-16 lat
Tort musi być przygotowany na styropianowej atrapie i mieć jedno piętro. Technika wykonania dowolna. Tort musi się zmieścić na podstawie o wymiarach maksymal­nych 35 x 35 cm lub35 cm średnicy. Organizator nie zapewnia podstawy. Nie ma ograniczeń wysokości.


 

Dozwolone: wszelkie ja­dalne masy do obkłada­nia tortów, czekolada, lukier królewski, karmel/ izomalt. Kwiaty cukrowe bez drutów i taśm flory­stycznych. Dekoracje na drucikach, które muszą być zabezpieczone przed kontaktem z tortem. Wstążki ozdobne dozwolone tylko wo­kół podstawy/podkładki.
Zakazane: niejadalne elementy dekoracyjne, żywe kwiaty, wstążki (z wyłączeniem wstążki ozdobnej na podkładce), koraliki, piórka itp., niejadalne barwniki.

Jury, oceniając prace w poszczególnych kategoriach, będzie brało pod uwagę różne aspekty wystawionych dzieł. W przypadku wszystkich wysoko punktowane będą na pewno estetyka wykonania, kreatywność oryginalność i wkład pracy. Organizatorzy proszą o szczególne zwrócenie uwagi na elementy zakazane, z racji użycia których praca może zostać zdyskwalifikowana. Każdy uczestnik może zgłosić udział w kilku kategoriach.

Zapisz się już teraz!
http://cakefestivalpoland.com/zglos-udzial/
Więcej informacji o konkursie http://cakefestivalpoland.com/konkursy/


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe