Firma Barry Callebaut wprowadziła na rynek nową linię profesjonalnych czekolad. Są to całkowicie roślinne, bezmleczne i pozbawione alergenów czekolady Callebaut NXT.
Podobne artykuły
Las Vegan’s - nadchodzi rewolucja na rynku czekolady!Pasja, finezja, zaangażowanie - recepta na pyszną czekoladęSmaczne cukiernictwo w wersji wegańskiej? To możliwe!Producent gwarantuje, że ciemne i mleczne czekolady z linii NXT zachowują smak i jakość znane z innych linii czekolad do tworzenia wypieków i deserów. Roślinne kaletki dają tę samą chrupkość, połysk, zapach. Powstała także platforma internetowa NXT dla cukierników i szefów kuchni ze sporą dawką wiedzy, inspiracjami, wskazówkami i recepturami na wegańskie desery, mająca wspierać profesjonalistów w tworzeniu roślinnych słodkości. NXT to czekolady dla zmieniającego się się świata i nowego pokolenia klientów.
Aby zachować smak i kremowość, Callebaut wyekstrahował całkowicie roślinną alternatywę mleka z rośliny chufa (której owoce nazywa się migdałami ziemnymi albo orzechami tygrysimi). Uprawianie roślin chuga (cibory jadalnej) jest korzystniejsze dla środowiska niż pozyskiwanie i przetwarzanie mleka krowiego, daje znacznie niższy współczynnik emisji dwutlenku węgla. Orzechy tej rośliny tak naprawdę są bulwami, więc w przeciwieństwie do zwykłych orzechów są pozbawione alergenów.
Nowa linia czekolad NXT ma certyfikat Cocoa Horizons. W ramach tego programu kładzie się nacisk na poprawę bytu rolników uprawiających kakao, etyczne praktyki jego pozyskiwania czy eliminację pracy dzieci z łańcucha dostaw.
Tworzenie deserów i wypieków w oparciu o roślinne czekolady NXT ma pobudzić kreatywność cukierników i szefów kuchni, zainspirować ich do nowego spojrzenia na receptury wykorzystywane do tej pory.