...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Cambya - roślinna redukcja cukru

Cukier botaniczny Cambya opracowany przez start-up B.T. Sweet zasila rynek alternatywnych substancji słodzących. To kolejna próba walki z nadmiernym spożyciem cukru i jego wysoką awartością w produktach spożywczych, zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci. Czy udana?

B.T. Sweet to izraelski start-up założony w Tel Awiwie przez Dagiego Pekatcha. Prace nad Cambya zaczął w 2019 roku, kiedy sam zaczął wykazywać wczesne objawy rozwoju cukrzycy typu 2. Będąc świadomym negatywnego wpływu nadmiernego spożycia cukru na zdrowie, przekonał kolegów z branży technologii żywności do przyłączenia się do jego projektu. Opracowanie substancji słodzącej Cambya to efekt trzyletniego procesu badawczo-rozwojowego. Firmie udało się pozyskać dofinansowanie na prowadzenie dalszych badań i produkcję. Cambya ma już zakład produkcyjny w Europie i testuje ją kilka marek CPG.

 


Cukier botaniczny Cambya jest suszony rozpyłowo. Zawiera krótką listę roślinnych składników: bazuje na owocach mnicha (których ekstrakt jest 300 razy słodszy od cukru, stewii i rozpuszczalnych błonnikach.

 


Start-up nie ograniczył się do laboratoryjnych testów sensorycznych. Przetestował również produkty wśród dzieci i ich rodziców. Słodzone Cambyą kremy czekoladowe i orzechowe zyskały bardzo pozytywne opinie. Założeniem było, by odwzorować smak, kolor i konsystencję popularnych kremów do smarowania, przy znacznym zmniejszeniu zawartości cukru. Testowano ją także m.in. przy produkcji lodów i budyniu. Producent zwraca uwagę, że Cambya nie pozostawia charakterystycznego dla syntetycznych słodzików gorzkiego posmaku i jest źródłem pożytecznego błonnika. Pod względem masy i konsystencji jest równoważna z cukrem, choć nie zawiera ani sacharozy, ani sztucznych dodatków (zatem w recepturach nie trzeba stosować dodatkowych substancji czy składników aby zachować tę samą masę produktu). Można ją stosować m.in. w produkcji czekolad, ciastek, past, kremów do nadziewania, lodów, wyrobów cukierniczych, jogurtów, płatków, napojów.

ESS

źródło >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Na jakie superowoce czekają Polacy tego lata? Jak obniżyć poziom cukru w produktach cukierniczych? Gdzie w Polsce serwuje się autentyczne japońskie słodkości? Jakie skarby znajdziemy w ogródku? Zapraszamy do lektury.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać



    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji