...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Certyfikaty dla ponad 90 producentów rogali świętomarcińskich

W poniedziałek (4 listopada) ponad 90 wielkopolskich piekarni i cukierni odebrało certyfikaty potwierdzające prawo do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Z roku na rok certyfikaty przyznawane przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu zyskują coraz większe znaczenie.

Od 19 listopada 2008 r. rogale świętomarcińskie są chronione unijnym znakiem geograficznym "Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia w UE", co oznacza, że ten przysmak może być wypiekany wyłącznie w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Oczywiście według oryginalnej receptury. Co ważne, od lipca 2013 r. Unia Europejska - na wniosek Cechu Cukierników i Piekarzy - zatwierdziła mniejszą gramaturę rogala świętomarcińskiego. Od teraz słodka wizytówka Wielkopolski może mieć od 150 g do 250 g.

W ubiegły poniedziałek w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej po raz 5. odbyło się uroczyste wręczenie certyfikacji  dla rogali świętomarcińskich.

Tym razem do weryfikacji zgłosiło się 96 firm i jak przyznała Mirosława Mruk, wojewódzki inspektor z Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu, wszystkie spełniły wymogi produkcyjne. Po certyfikaty zgłosiło się jednak 91 przedstawicieli wielkopolskich producentów - 5 pozostałych nie wniosło bowiem wymaganych opłat.

Sprawdź: PEŁNA LISTA FIRM Z CERTYFIKATEM

Warto dodać, że producenci, którzy potwierdzili prawo do produkcji rogali świętomarcińskich, mogą używać na swoich opakowaniach określenia "Rzemieślnicza Jakość", które ma się stać symbolem i gwarancją najwyższej jakości.

Szacuje się, że rocznie w Poznaniu produkuje się około 500 ton rogali, z tego 11 listopada, w Dzień św. Marcina,  poznaniacy zjadają około 250 ton rogali.

 

Zdjęcia: Katarzyna Rusin-Smolińska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu

 

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji