...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

Chatka z piernika

sutor: Piotr Kaznowski klasa 2Tg Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła 2 w Radzyniu Podlaskim.
nauczyciel: Agnieszka Śledź

RECEPTURA

Piernik
0,5 szklanki miodu
3 szklanki cukru pudru
1,5 opakowania margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
3 jajka
8 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Lukier
2 białka
2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny( do skropienia)



Wykonanie
W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód. Dodać cukier puder i margarynę. Mieszamy do momentu gdy uzyskamy jednolitą masę. Zdejmujemy z gazu i czekamy aż ostygnie. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczone w dwóch łyżkach wody, sól oraz przyprawę do piernika po czym wlewamy mleko i dodajemy jajka. Gotowe ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na noc. Kiedy ciasto odpocznie możemy wycinać poszczególne elementy domku.

Gotowe elementy kładziemy na papierze do pieczenia. Najlepiej piec od największych elementów przez 12-15 minut w temp. 200°C a później mniejsze ok 5-8 minut. Gotowe elementy wystudzić i przygotować lukier. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Domek łączymy stopniowo zaczynając od ścian czekamy aż lukier zastygnie po czym nakładamy dach, drzwi i komin dekorując domek.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji