sutor: Piotr Kaznowski klasa 2Tg Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła 2 w Radzyniu Podlaskim.
nauczyciel: Agnieszka Śledź
RECEPTURA
Piernik
0,5 szklanki miodu
3 szklanki cukru pudru
1,5 opakowania margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
3 jajka
8 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Lukier
2 białka
2 szklanki cukru pudru
sok z cytryny( do skropienia)
Wykonanie
W rondelku na małym ogniu rozpuścić miód. Dodać cukier puder i margarynę. Mieszamy do momentu gdy uzyskamy jednolitą masę. Zdejmujemy z gazu i czekamy aż ostygnie. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczone w dwóch łyżkach wody, sól oraz przyprawę do piernika po czym wlewamy mleko i dodajemy jajka. Gotowe ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki na noc. Kiedy ciasto odpocznie możemy wycinać poszczególne elementy domku.
Gotowe elementy kładziemy na papierze do pieczenia. Najlepiej piec od największych elementów przez 12-15 minut w temp. 200°C a później mniejsze ok 5-8 minut. Gotowe elementy wystudzić i przygotować lukier. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Domek łączymy stopniowo zaczynając od ścian czekamy aż lukier zastygnie po czym nakładamy dach, drzwi i komin dekorując domek.