...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Chleb marnotrawiony

W Polsce lekką ręką co roku wyrzuca się 9 mln ton żywności. Najczęściej na śmieciach ląduje pieczywo i wędliny. Czy jest sposób, by przerwać marnowanie żywności?

Według danych Eurostatu w Polsce co roku marnuje się blisko 9 mln ton jedzenia. Gorszy wynik w Unii Europejskiej odnotowano jedynie w Wielkiej Brytanii, Niemczech, we Francji i Holandii. Komisja Europejska w raporcie z kwietnia 2011 r. zaznaczyła, że do kosza wyrzucamy 20-30 proc. kupowanego jedzenia, z czego 2/3 nadaje się wciąż do spożycia. Kto marnuje żywność? W pierwszej kolejności konsumenci (42 proc.), producenci żywności (39 proc.), restauracje i catering (14 proc.), firmy dystrybucyjne (5 proc.).

Proporcjonalnie do marnowanego jedzenia rośnie nam liczba osób żyjących w ubóstwie lub na granicy ubóstwa. Według tegorocznych danych Eurostatu ubóstwem i wykluczeniem społecznym zagrożone jest 10 mln osób. Mamy więc 10 mln osób ubogich i 9 mln ton wyrzucanego jedzenia rocznie. Paweł Brylski z Federacji Polskich Banków Żywności nazywa to "błędem w systemie".

Co i dlaczego się marnuje?

Do marnowania jedzenia przyznaje się 24 proc. Polaków. Jakie są najczęstsze powody wyrzucania jedzenia?
39 proc. Polaków wyrzucających jedzenie przyznaje, że to wynik przegapienia terminu przydatności do spożycia.
34 proc. stwierdziło, że przygotowuje za duże porcje posiłków,
22 proc. - że robi zbyt duże zakupy. Na dalszych miejscach znalazły się niewłaściwe przechowywanie jedzenia, zakup złej jakości produktów i brak pomysłów na wykorzystanie kupionych składników w kuchni.

Najczęściej wyrzucamy pieczywo (48 proc. osób wyrzucających jedzenie przyznaje się do marnowania chleba) i wędliny (37 proc.). Równie często co wędlin nie zjadamy wszystkich kupionych ziemniaków. Na dalszych miejscach znalazły się pozostałe warzywa i owoce oraz jogurty (14 proc.).

Co zrobić z nadwyżką żywności?

Banki żywności otrzymują od producentów niewykorzystane nadwyżki jedzenia. Producenci zwolnieni są wówczas z podatku VAT od darowizn na cele dobroczynne. Ulga ta nie obejmuje jednak dystrybutorów. - Dlatego staramy się przekonać Ministerstwo Finansów do zmiany ustawy - wyjaśnia Paweł Brylski, koordynator ds. mediów Federacji Polskich Banków Żywności. - Restauracje i supermarkety marnują co roku ok. 200 tys. ton żywności. Nie przekazują jej, bo utylizacja jest tańsza, a firmy muszą patrzeć na wynik ekonomiczny. W staraniach o zmiany w ustawie popiera nas Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, która zrzesza największe sieci supermarketów w Polsce - dodaje Brylski.

- W Polsce wciąż brakuje świadomości, nie planujemy odpowiedzialnie posiłków i zakupów - tłumaczy Paweł Brylski, koordynator ds. mediów Federacji. - Wychodząc z restauracji, nie bierzemy ze sobą niezjedzonych dań, pozostałości z domowych obiadów nie służą nam za bazę do kolejnego posiłku. W sklepach wciąż kupujemy nieodpowiednie porcje, potem źle przechowujemy żywność. A korzyści z niemarnowania są zarówno ekonomiczne, jak i ekologiczne.

źródło: gazeta.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji