autor: Uniferm
Chleb wieloziarnisty z pestkami dyni i świeżym sokiem z dyni
RECEPTURA
Masa Namoczona
2,000 kg pestek dyni w soku dyni- UNIFERM FermFresh-Kürbis
4,000 kg mieszanki wieloziarnistej- UNIFERM Variokorn
2,000 kg wody
Ciasto
3,000 kg mąki żytniej
7,000 kg mąki pszennej
0,150 kg środeka enzymatycznego- UNIFERM MegaStabil
0,400 kg drożdży UNI Aktiva
0,200 kg Speisesalz- Sól w chlebie
5,700 kg wody
-----------------------
Razem: 24,450 kg
Posypka
1,000 kg pestek dyni
0,500 kg mieszanki sześcioziarnistej- UNIFERM 6-Korn- u. Saaten
--------------------------
Razem: 25,950 kg
Parametry produkcji
- Mieszanie 5 + 4 min
- Temp. ciasta °C ca. 26 °C
- Spoczynek 15 min
- Naważka 0,850 kg
- Gara ok. 40 min
- Czas wypieku ca. 40 min
- Temp. wypieku 250↓210 °C
Przygotowanie
UNIFERM FermFresh-Kürbis wraz z UNIFERM Variokorn namaczać co najmniej 30 min. Następnie wraz z pozostałymi składnikami wyrobić ciasto. Po spoczynku podzielić na kęsy, zaokrąglić, następnie górną powierzchnię zwilżyć i obtoczyć w mieszance ziaren z pestkami dyni oraz wstawić do gary posypką do dołu. Przed wsadem nacinać powierzchnię kęsów w znak karo.