...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Chleb orkiszowy

autorka: Anna Archacka-Siermińska – szef kuchni w restauracji Wino&Friends w Warszawie

W dobrej restauracji każda potrawa i chleb powstają od podstaw. Ważne są składniki, prostota produkcji oraz smak. Jaki jest dobry, zdrowy chleb? Dla diabetyka, osoby na diecie bezglutenowej czy z nadwagą to pojęcie ma różne znaczenie. Dla mnie to na pewno nie jest pieczywo przemysłowe. Ponieważ jakość standardowej mąki pozostawia wiele do życzenia, w mojej restauracji lubię przygotować chleb z ziaren lub mąki z dawnych zbóż.

Chleb orkiszowy z ziarnami
Obecnie na rynku mamy zatrzęsienie bułek i chleba, także wypieków pełno­ziarnistych. Dobrze wiemy, że produkcja masowa ma swoje prawa. Stosowanie polepszaczy, konserwantów, spulchnia­czy stało się normą, a jakość mąki nie jest najlepsza. Zamiast sięgać po pieczywo masowe, wolę przygotować prosty i bar­dzo smaczny chleb orkiszowy z ziarnami, który podajemy z różnymi smakowitymi dodatkami.




RECEPTURA

Składniki
450 g mąki orkiszowej
450-500 ml letniej wody
7 g drożdży instant
1/2 szklanki otrąb
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/8 szklanki ziaren sezamu
1/8 szklanki siemienia lnianego
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka cukru
1 żółtko do posmarowania chleba
1/2 łyżeczki oleju kokosowego do wysmarowania formy

W misce wymieszaj wszystkie suche składni­ki: mąkę, drożdże, ziarna, siemię, sól i cukier. Wlej 450 ml wody i połącz bardzo dokładnie. Jeśli wody jest za mało i składniki nie chcą się połączyć, dodaj jeszcze trochę wody.

Odstaw ciasto na 15 min. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Można uformować chleb lub po prostu przełożyć do formy. Na górze po­syp ziarnami słonecznika, siemienia, sezamu i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 60 min.

 



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji