autorka: Anna Archacka-Siermińska – szef kuchni w restauracji Wino&Friends w Warszawie
W dobrej restauracji każda potrawa i chleb powstają od podstaw. Ważne są składniki, prostota produkcji oraz smak. Jaki jest dobry, zdrowy chleb? Dla diabetyka, osoby na diecie bezglutenowej czy z nadwagą to pojęcie ma różne znaczenie. Dla mnie to na pewno nie jest pieczywo przemysłowe. Ponieważ jakość standardowej mąki pozostawia wiele do życzenia, w mojej restauracji lubię przygotować chleb z ziaren lub mąki z dawnych zbóż.
Chleb orkiszowy z ziarnami
Obecnie na rynku mamy zatrzęsienie bułek i chleba, także wypieków pełnoziarnistych. Dobrze wiemy, że produkcja masowa ma swoje prawa. Stosowanie polepszaczy, konserwantów, spulchniaczy stało się normą, a jakość mąki nie jest najlepsza. Zamiast sięgać po pieczywo masowe, wolę przygotować prosty i bardzo smaczny chleb orkiszowy z ziarnami, który podajemy z różnymi smakowitymi dodatkami.
RECEPTURA
Składniki
450 g mąki orkiszowej
450-500 ml letniej wody
7 g drożdży instant
1/2 szklanki otrąb
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/8 szklanki ziaren sezamu
1/8 szklanki siemienia lnianego
1 łyżka soli himalajskiej
1 łyżka cukru
1 żółtko do posmarowania chleba
1/2 łyżeczki oleju kokosowego do wysmarowania formy
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, drożdże, ziarna, siemię, sól i cukier. Wlej 450 ml wody i połącz bardzo dokładnie. Jeśli wody jest za mało i składniki nie chcą się połączyć, dodaj jeszcze trochę wody.
Odstaw ciasto na 15 min. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Można uformować chleb lub po prostu przełożyć do formy. Na górze posyp ziarnami słonecznika, siemienia, sezamu i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmaruj żółtkiem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 60 min.