...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Chleb pabianicki na maślance

autor: Wiesław Bober, executive chef hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach

Chleb pabianicki na maślance świetnie pasuje do carpaccio z dziczyzny, tatara i wszelkiego rodzaju wędlin. Można podawać go tradycyjnie, na sposób włoski: z oliwą, octem balsamicznym i grubo mielonym pieprzem. W gastronomii pieczywo sprawdzi się podawane do przystawek, sałatek oraz zimnych bufetów. Chleb ma chrupiącą skórkę i silny aromat masła. Jego środek jest miękki, a zarazem wilgotny. Wyczuwalny jest zwłaszcza intensywny smak czarnuszki.


RECEPTURA

Składniki
2 l maślanki
1,5 kostki drożdży
1 łyżka cukru
320 ml żurku
3,5 kg mąki graham
2,5 kg mąki pszennej
3,7 l ciepłej wody
50 g czarnuszki
1/3 kostki roztopionego masła
masło do wysmarowania foremek
sól
bułka tarta do posypania foremek
płatki owsiane

 

Rozczyn na chleb przygotowujemy z 2 l ma­ślanki, 1,5 kostki drożdży oraz 1 łyżki cukru. Połączone składniki zostawiamy w ciepłym miejscu. Do gotowego rozczynu dodaje­my 320 ml żurku, a następnie odważamy 3,5 kg mąki graham i 2,5 kg mąki pszennej. Do rozczynu dodajemy 3,7 l ciepłej wody i stopniowo (cały czas mieszając) wsypu­jemy 3,5 kg mąki graham, po czym do­dajemy 50 g czarnuszki i roztopione ma­sło. Następnie dodajemy sól (w proporcji: 35 g soli na 1 kg mąki), i stopniowo dozujemy 2,5 kg mąki pszennej.

Ciasto cały czas mie­szamy ręką, odpowiednio je napowietrzając. Foremki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygoto­wanych foremek wkładamy ciasto (powinno zajmować 3 naczynia), wygładzamy delikat­nie ręką namoczoną w zimnej wodzie. Odsta­wiamy w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy chleb wyrośnie (powinien sięgać do linii blasz­ki – ciasto nie może wypłynąć). Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je (przy użyciu pędzel­ka) wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210oC, pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejsza­my temperaturę do 170oC i pieczemy przez 45 min.

Rada I: nie warto żałować masła do wysma­rowania blaszki, dzięki temu chleb uzyska do­skonały maślany smak.
Rada II: do wypieku można użyć mąki z Mły­na Staniszewski i Wspólnicy Sp. J. Firma z Lu­dwikowic Kłodzkich jest laureatem programu „Doceń polskie”, mąka extra typ 405 z tego młyna zdobyła godło promocyjne „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji