autorka: Ania Daniluk, przyprawmnie.blogspot.com
RECEPTURA
Składniki
6 g suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
3 łyżki drobno posiekanych liści pokrzywy
15 g cukru
2 łyżki octu balsamicznego
10 g soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
Sposób przygotowania
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Następnie dodać do nich 375 g mąki pszennej białej, pokrzywę, zakwas, sól i ocet. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut, aby masa podwoiła swoją objętość. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do większej keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem ze śmietanką. Piekarnik skropić wodą lub wstawić naczynko z wodą, aby umożliwić wytwarzanie się pary wodnej. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb i piec ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i dopiekać przez 15-25 minut.
Jak przygotować zaczyn? |
Ania Daniluk, przyprawmnie.blogspot.com