...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Chleb św. Franciszka z pokrzywą

autorka: Ania Daniluk, przyprawmnie.blogspot.com

RECEPTURA

Składniki
6 g suszonych drożdży
200 g mąki pszennej razowej
400 g mąki pszennej białej
3 łyżki drobno posiekanych liści pokrzywy
15 g  cukru
2 łyżki octu balsamicznego
10 g soli
250 g zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody



Sposób przygotowania
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut. Następnie dodać do nich 375 g mąki pszennej białej, pokrzywę, zakwas, sól i ocet. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut, aby masa podwoiła swoją objętość. Po tym czasie  dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do większej keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Wierzch można posmarować jajkiem ze śmietanką. Piekarnik skropić wodą lub wstawić naczynko z wodą, aby umożliwić wytwarzanie się pary wodnej. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb i piec ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i dopiekać przez 15-25 minut.

 

   
 

Jak przygotować zaczyn?
Dzień 1 Do miski wlać źródlaną wodę o temperaturze pokojowej. Dodać mąki z pełnego przemiału w takiej ilości, by ciasto nie było zbyt twarde ani zbyt luźne. Opcjonalnie dodać szczyptę soli i trochę miodu. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 24 godziny.
Dzień 2 Dodać do przygotowanego wcześniej zaczynu trochę wody i mąki pełnoziarnistej. Starać się nie podwoić jego objętości o konsystencji takiej jak z dnia poprzedniego.
Dzień 3 Tak jak dnia drugiego.
Dzień 4 Można zastosować zaczyn do przygotowywania chleba, jeśli „rośnie” i pojawiają się na nim „bąbelki” wydzielającego się gazu.

 

 

Ania Daniluk, przyprawmnie.blogspot.com

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji