...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Chleb, wszystko z chlebem i do chleba

III Festiwal Chlebów Świata, Warszawa, 22-24 kwietnia 2016 r. To już trzeci rok z rzędu, gdy fascynacja chlebem skupiła przy stołach w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego w Warszawie jego degustatorów i wystawców: rzemieślników piekarstwa, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, Muzeum Chleba w Warszawie.

Celem festiwalu od kilku lat jest promowanie zdrowego chleba jako pokarmu łączącego wszystkie strony świata. Podobnie jak w ubiegłych latach, trzydniowa impreza składała się z dwóch segmentów – „Pracowanie i laboratoria”, organizowane w szkole, oraz Jarmarku rozmaitości odbywającego się przed szkołą.

Pod hasłem „Pracownie i laboratoria” zorganizowano wystawę tradycji chlebowych świata z 20 krajów. To tutaj zwiedzający mogli skosztować takich wyrobów, jak juha z Azerbejdżanu, buka z Albanii, pane z Włoch, crstve piecivo ze Słowacji i pita z Palestyny. Na gości czekały również wystawy „Chleb w fotografii” i „Muzeum słoików świata”. Wśród wystawców wyróżniało się stoisko „Donne Italiane a Warszawa” – inicjatywy Włoszek mieszkających w Warszawie. W kwietniowy weekend sympatyczne panie zachęcały do świeżych, lokalnych włoskich specjałów, takich jak: crostata biologica z organicznym dżemem z czarnych jeżyn, tartę z jabłkami – torta alle mele czy słoną torta salata z cukinią i kozim serem. Co ważne, cały dochód ze sprzedaży smakołyków „Donne Italiane” przekazały siostrom Urszulankom z Gandino Centrum Promocji Kobiet w Legionowie, które pomaga kobietom w potrzebie.

FOT. KAMILA ZAŁĘGOWSKA

 

Dużą uwagę przyciągał również łódzki piekarz Jan Cygan, który uważa, że przy wypieku chleba nic nie zastąpi tradycyjnego pieca i ludzi: ciastowego i piecowego. Zaprezentował on fantastyczne wyroby piekarni państwa Olszyńskich z Koluszek. Te arcydzieła z mąki zmuszały zwiedzających do zatrzymania się, by spojrzeć na nie z podziwem. Warto dodać, że w lutym Pan Jan zrealizował swoje największe dzieło – odwzorował wieżę londyńskiego Big Bena, mającą 210 cm wysokości, dzięki czemu trafił do Księgi Rekordów Guinnessa. W planach ma już wypiek metrowego chleba w kształcie łodzi, która ma powstać specjalnie na przyjazd papieża Franciszka do Polski, podczas nadchodzących Światowych Dni Młodzieży.

Na warszawskim Festiwalu wybór wypieków był szeroki. Od azerbejdżańskich przysmaków po pieczywo żytnie z polskiej piekarni

Takie dzieła to tylko u piekarza Jana Cygana

 

Przed szkołą cały czas odbywał się jarmark ze zdrową żywnością i pieczywem, czyli „Chleb, wszystko z chlebem i do chleba”. W tym roku nie było aż tylu wystawców jak w 2015 r., ale i tak zwiedzający nie mogli narzekać na mały wybór. Na jarmarku sprzedawcy prześcigali się pieczywem na naturalnym (za)kwasie, bez drożdży oraz sztucznych polepszaczy, zachwalając nie tylko walory zdrowotne, ale też fakt, że takie pieczywo dłużej zachowuje świeżość. Obok ciemnych litewskich chlebów prezentowały się ogromne bochny żytniego pieczywa czy małe chlebki Czystoziarnistego, wytwarzanego bez grama mąki. Zwiedzający mogli spotkać również laureata konkursu i programu telewizyjnego „Firmowe Ewolucje” – Manufaktura Pieczywa z Chodkowa. Na ich stoisku konsumenci mogli nie tylko kupić dobry chleb, porozmawiać fachowo ze sprzedawcą, a także zabrać ze sobą dobrze opracowane ulotki o pieczywie.

*  *  *


Po raz kolejny organizatorzy festiwalu pokazali bogactwo i różnorodność pieczywa z całego świata, hołdując rzemieślniczym tradycjom. Po raz kolejny było widać, że konsumenci wciąż są ciekawi nowości, ale też głodni dobrego, zdrowego pieczywa. Widać też, że w świecie, gdzie mamy przesyt pieczywa różnej jakości, potrzebna jest wiedza o tym, jak wybierać podstawowy produkt naszej codziennej diety. I dlatego wciąż warto rozwijać Festiwal Chlebów Świata i promować rzemiosło.

Cały dochód ze sprzedaży włoskich specjałów Włoszki z „Donne Italiane a Warszawa” przekazały siostrom Urszulankom


   
 

Jak wybrać zdrowy i pyszny chleb według Manufaktury Pieczywa

• Przeczytaj etykietę i sprawdź, czy chleb nie zawiera konserwantów, polepszaczy i zakwasu w proszku. Najzdrowsze chleby powstają na naturalnym kwasie robionym ręcznie z mąki żytniej i wody.
• Dowiedz się, ile czasu trwa proces produkcyjny. Im dłuższy, tym pieczywo jest zdrowsze, zachowuje wszystkie wartości odżywcze i naturalny aromat.
Zwróć uwagę, jak produkowany jest chleb. Czy jest to proces ręczny, czy mechaniczny. Najlepsze pieczywo powstaje w procesie ręcznym, a wypiekane jest w piecach ceramicznych.
Naturalnym sposobem na to, aby pieczywo dłużej było świeże, jest zaparzanie mąki i gotowanie ziarna.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji