...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Chleb ze świerszczami

Działająca w Helsinkach, stolicy Finlandii, piekarnia Fazer wprowadziła do swojej oferty nietypowe pieczywo, o którym rozpisują się media na całym świecie. Na czym polega jego fenomen? W jego składzie zaleźć można bowiem nie tylko mąkę pszenną i ziarna, ale także… sproszkowane świerszcze.

Pod koniec ubiegłego roku Finlandia stała się szóstym krajem w Europie (obok Wielkiej Brytanii, Holandii, Belgii, Austrii i Danii), w którym można hodować oraz sprzedawać owady w celach spożywczych. Nowe przepisy skwapliwie wykorzystała sieć piekarń Fazer, w której na półkach pojawił się chleb pszenny z trzyprocentowym dodatkiem wysuszonych i zmielonych świerszczy hodowlanych. Ze względu na ograniczoną (jak na razie) dostępność do hodowlanych świerszczy w Finlandii, chleb o nazwie Sirkkaleipä, czyli chleb ze świerszczami, sprzedawany jest na razie w wybranych punktach sieci. Docelowo jeszcze w tym roku ma pojawić się jednak w aż 47 sklepach w całym kraju.

 

Skąd taki pomysł?
Jak przekonuje Markus Hellström, dyrektor zarządzający Fazer Bakery Finland, wypiek Sirkkaleipä  jest przykładem chleba rzemieślniczego, który w smaku nie różni się od tradycyjnego pieczywa, jednak odznacza się dużo większą zawartością białka. Juhani Sibakov, szef działu innowacji firmy Frazer, wyjaśnia, skąd pomysł na tego typu produkt: - Ludzkość potrzebuje nowych i zrównoważonych źródeł odżywiania. Według badań przeprowadzonych przez wszystkie kraje skandynawskie, Finowie są najbardziej pozytywnie nastawieni do konsumpcji owadów. Wprowadzenie do oferty chleba z niewielkim dodatkiem świerszczy daje klientom szansę na łagodne zapoznanie się z żywnością z insektami, która w najbliższych latach będzie coraz bardziej popularna w krajach wysoko rozwiniętych.

Świerszcze przeciw głodowi
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz naukowcy z całego świata przekonują, że dodawanie hodowlanych owadów (m.in. świerszczy) do żywności już za kilka lat stanie się normą na całym świecie. Dlaczego? Szacuje się, że do 2050 roku populacja światowa wzrośnie o 2 miliardy osób i wynosić będzie 9 miliardów, co może doprowadzić do zwiększonego zapotrzebowania na żywność. Przy braku dodatkowego areału pod zasiewy zbóż, uprawę roślin czy hodowlę zwierząt, sytuacja taka może grozić klęską głodu. By temu zapobiec, ONZ skupiła swoje działania na propagowaniu jedzenia insektów, które są doskonałym źródłem białka oraz minerałów (np. fosforu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i sodu), a także witamin z grupy B.

* W „owadzim” bochenku chleba z piekarni Frazer znajduje się porcja ok. 70 sproszkowanych świerszczy.

Bieżące wydanie czasopisma

Czekolada, bajgle i cruffiny - w najnowszym wydaniu wgryzamy się w tematy, które mocno kojarzą się w jesienią i powrotem do szkoły. Oprócz tego częstujemy też nowinkami, takimi jak mąka z owadów. Szukamy makaronikowych inspiracji.

  • Wykup prenumeratę

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać








    Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

    Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>


    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji