...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , ZSZ Pułaskiego w Gorlicach, materiał promocyjny

Choinki – Muffinki

autor: Angelika Haluch, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok

Receptura

Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki octu
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady (100 g)

Krem
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- zielony barwnik spożywczy

Dekoracja
- gwiazdki z masy cukrowej
- kolorowe perełki



Sposób przygotowania

Ciasto
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, sól oraz cynamon.
2. Dodać wodę, olej oraz ocet, zmiksować na jednolitą masę.
3. Wsypać rozdrobnioną na drobne cząstki czekoladę i delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek silikonowych lub papilotek
5. Piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180°C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem
1. Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2 .Dodawać cukier oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Do kremu dodać zielony barwnik spożywczy, wymieszać w celu uzyskania jednolitego koloru.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki
5. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki na środku słodkości utworzyć choinkę, wyciskając krem w kształcie stożka).
6. Udekorować gwiazdkami z masy cukrowej i kolorowymi jadalnymi perełkami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Przejrzyj numer online lub pobierz PDF PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>




Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji