autor: Angelika Haluch, kl.1 ZSZ – zawód: cukiernik, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach
nauczyciel: Lucyna Prorok
Receptura
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 łyżeczki octu
- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady (100 g)
Krem
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g serka mascarpone
- zielony barwnik spożywczy
Dekoracja
- gwiazdki z masy cukrowej
- kolorowe perełki
Sposób przygotowania
Ciasto
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę, sól oraz cynamon.
2. Dodać wodę, olej oraz ocet, zmiksować na jednolitą masę.
3. Wsypać rozdrobnioną na drobne cząstki czekoladę i delikatnie wymieszać.
4. Nałożyć ciasto do 2/3 wysokości foremek silikonowych lub papilotek
5. Piec w piekarniku przez 20-25 min. w 180°C.
6. Po upieczeniu przełożyć babeczki na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Krem
1. Masło zmiksować w misie miksera na puszystą, jasną masę.
2 .Dodawać cukier oraz serek mascarpone, stopniowo, cały czas ucierając mikserem.
3. Do kremu dodać zielony barwnik spożywczy, wymieszać w celu uzyskania jednolitego koloru.
4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki
5. Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki na środku słodkości utworzyć choinkę, wyciskając krem w kształcie stożka).
6. Udekorować gwiazdkami z masy cukrowej i kolorowymi jadalnymi perełkami.