...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Akademia Szkolnictwa, materiał promocyjny

Choinki z ciasta drożdżowego z masą makową

autorzy, uczniowie: Karolina Górska: ciasto drożdżowe, Adrian Pomagier: masy makowa, nauczyciel prowadzący: Hanna Michalska

RECEPTURA

Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 jajo
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
1 op. cukru waniliowego
180 g kwaśnej śmietany 18%

Masa makowa
500 g maku niebieskiego
100 g masła
220 g cukru kryształ
4 jaja
aromat migdałowy
bakalie

Dodatkowo
cukier puder
bakalie
ozdoby cukiernicze
1 jajo



Wykonanie
Ciasto drożdżowe: mąkę posiekać z tłuszczem; drożdże wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym; śmietanę połączyć z jajem i żółtkami. Zarobić ciasto, chłodzić w lodówce przez 1godzinę.

Masa makowa: mak zalać gorącą wodą i gotować 15 minut, pozostawić do ostygnięcia, odcedzić na sicie, dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Roztopić masło z cukrem, dodać mak, aromat migdałowy bakalie, wystudzić, dodać żółtka, a na końcu ubite na sztywną pianę białka.

Formowanie choinek: ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć równe trójkąty. Na część położyć masę makową, równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Każdy trójkąt z masą makową przykryć drugim trójkątem, naciąć na brzegach i zwinąć (wszystkie „gałązki” zwijać w jednym kierunku).

Gotowe choinki posmarować rozmąconym jajem, piec w 180°C na złoty kolor. Ostudzone choinki udekorować wg własnego uznania: lukrem, bakaliami, ozdobami świątecznymi.



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Akademia Szkolnictwa "AS"

Przejrzyj okrojony numer (Katalog reklam) online lub pobierz PDF >>

Pełny numer dostępny tylko w prenumeracie >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji