czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Choinki z ciasta drożdżowego z masą makową 0

dodano ,akademia, materiał promocyjny

autorzy, uczniowie: Karolina Górska: ciasto drożdżowe, Adrian Pomagier: masy makowa, nauczyciel prowadzący: Hanna Michalska

RECEPTURA

Ciasto drożdżowe
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 jajo
2 żółtka
2 łyżki cukru kryształ
1 op. cukru waniliowego
180 g kwaśnej śmietany 18%

Masa makowa
500 g maku niebieskiego
100 g masła
220 g cukru kryształ
4 jaja
aromat migdałowy
bakalie

Dodatkowo
cukier puder
bakalie
ozdoby cukiernicze
1 jajo



Wykonanie
Ciasto drożdżowe: mąkę posiekać z tłuszczem; drożdże wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym; śmietanę połączyć z jajem i żółtkami. Zarobić ciasto, chłodzić w lodówce przez 1godzinę.

Masa makowa: mak zalać gorącą wodą i gotować 15 minut, pozostawić do ostygnięcia, odcedzić na sicie, dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Roztopić masło z cukrem, dodać mak, aromat migdałowy bakalie, wystudzić, dodać żółtka, a na końcu ubite na sztywną pianę białka.

Formowanie choinek: ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wyciąć równe trójkąty. Na część położyć masę makową, równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta. Każdy trójkąt z masą makową przykryć drugim trójkątem, naciąć na brzegach i zwinąć (wszystkie „gałązki” zwijać w jednym kierunku).

Gotowe choinki posmarować rozmąconym jajem, piec w 180°C na złoty kolor. Ostudzone choinki udekorować wg własnego uznania: lukrem, bakaliami, ozdobami świątecznymi.



Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Inne receptury przygotowane przez Akademia Szkolnictwa "AS"

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe