Dynia, śliwki, gruszki inne skarby jesieni zainspirowały naszych czytelników do stworzenia smakowitych ciast, które wzięły udział w konkursie organizowanym przez naszą redakcję “Ciach, o!”.
“Ciach, o!”, czyli jesienny konkurs Mistrza Branży polegał na przygotowaniu przez uczestników jesiennego ciasta i przesłania jego zdjęć. Do naszej redakcji spłynęły dziesiątki zgłoszeń z najróżniejszymi słodkimi wariacjami. Prace oceniło jury w składzie Ewa Drzewicka, Igor Zaritskiy oraz Przemysław Budziński. W sumie przyznali trzy miejsca główne oraz trzy wyróżnienia. Zwycięzcy otrzymali ekskluzywne, ręcznie robione deski do krojenia polskiej marki Diego Totti, a wyróżnienia zostały nagrodzone szkoleniami online ufundowanymi przez Warsaw Academy of Pastry Arts. Nasza redakcja przyznała również swoje wyróżnienia za kreatywność i ponadczasową smakowitą prostotę.
Wśród nagrodzonych prac znalazła się ciekawa jesienna wariacja na temat klasycznej W-Ztki, cynamonowy sernik i typowo jesienne, choć nie tak popularne połączenie jabłka i gruszki z czekoladowym cieście.
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i dziękujemy za liczne zaangażowanie uczestnikom!
Wyniki konkursu:
I miejsce: Marcin Dworak (Sernik dyniowy z cynamonem na spodzie czekoladowym)
II miejsce: Krzysztof Maciejowski (Ciasto jabłkowo-gruszkowe z musem czekoladowym)
III miejsce: Agnieszka Kalawska (Jesienna W-Ztka)
I wyróżnienie: Karolina Gostomska (Babka na miodzie)
II wyróżnienie: Beata Dobija (Tarta na cieście francuskim)
III wyróżnienie: Joanna Gawinek (Sernik dyniowy)
Wyróżnienia przyznane przez redakcję:
Anna Bas (Jabłkowe crumble)
Izabella Skibińska (Cynamonowe babeczki)
Aga Balicka (Tarta śliwkowa)
Specjalne wyróżnienie za największą liczbę lajków pod zdjęciem otrzymała Joanna Kibort-Niklas (za ciasto jabłkowe z owocami z własnych zbiorów) z liczbą 228 polubień.