Wracamy do naszego tortu dla globtroterów. W cz. 1 pokazaliśmy, jak szybko i bezboleśnie przygotować globus wykonany z ryżu preparowanego i marshmallows, a także jak stworzyć parę podróżników. W tym odcinku rozpracujemy szczegóły tworzenia tortu-walizki, który jest częstym motywem zamawianym nie tylko przez nowożeńców.
Tutaj zobaczysz 1 część tutorialu.
Do pracy potrzebne nam będą:
Produkty:
• tort,
• masa cukrowa do obleczenia tortu, kolor: beżowy,
• masa gumpaste, kolor: brązowy,
• klej spożywczy,
• barwnik w pudrze, kolor: złoty.
Przyrządy do dekorowania:
• wałek,
• linijka,
• radełko ze wzorem szycia,
• kółka do cięcia pasków,
• pędzelek,
• przyrząd do modelowania „veiner”
• nożyk.
Wystudzony tort w kształcie prostokąta oblekamy dość grubo rozwałkowaną beżową masą cukrową. Na bocznych ścianach tortu zaznaczamy poziomą linię i pogrubiamy veinerem.
Z brązowej gumpaste wycinamy pasy: cztery krótsze o prostych końcach oraz dwa dłuższe, w których jeden koniec przycinamy pod kątem, w tzw. szpic. Dodatkowo przygotowujemy cztery krótsze paski przycięte w szpic z obu stron. Radełkiem zaznaczamy na paskach ślad imitujący szew.
Z obu stron tortu odmierzamy i delikatnie zaznaczamy miejsce, gdzie umieścimy gotowe paski.
Najpierw przyklejamy dolne pasy z przodu i z tyłu tortu. Następnie nakładamy pasy dłuższe, od spodu posmarowane klejem spożywczym.
„Oczka” w pasku imitują 4 takiej samej wielkości kuleczki z brązowej gumpaste. Po ich przyklejeniu ostrą końcówką robimy małe otwory.
Sprzączkę formujemy z wąskiego wałeczka brązowej gumpaste i układamy w kształt litery „U”, odpowiednio na szerokość paska. Element przyklejamy między pierwsze a drugie „oczko”.
Tę część paska uzupełniamy o szpilę (zrobioną również z brązowej masy), którą umieszczamy w ostatniej dziurce i lekko doklejamy do sprzączki
Elementy sprzączki i dziurek malujemy złotym barwnikiem rozpuszczonym w bezbarwnym alkoholu.
Kolejny etap to formowanie uchwytu walizki oraz przyklejenie go za pomocą kleju spożywczego.
W torcie-walizce umieszczamy specjalny patyk (np. na szaszłyki), na którym mocujemy dekorację w kształcie globusa z parą podróżników. Oczywiście o istnieniu elementów niejadalnych informujemy naszych klientów.
Udanej zabawy i smacznego tortu!
Anna Daraż, Pracownia Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”
Inne tutoriale:
- Ciacho globtroterów (cz. I)
- Bukiecik... na słodko – nie lada wyznanie i nie lada wyzwanie
- Ślubne łabędzie
- Pierniczki w cukrowych koronkach
- Potworny torcik na Halloween
- Tutorial Roberta Antczaka: Lwia głowa
- Tort 4 piwonii - tutorial
- Wierna kopia Złomka - tutorial
- Prosta rzeźba w torcie - tutorial
- Military cake - tutorial
- Jadalny Kurzweil - tutorial
- Nieśmiertelne Nemo & ferajna - tutorial
- Kokardka loopy bow - tutorial
Koronki krok po kroku
Jak sugarcrafting, to tylko z Anią Daraż
Zapraszamy na kreatywne szkolenia dla wszystkich chętnych, którzy chcą pogłębić wiedzę, udoskonalić technikę lub też poznać nowe sposoby tworzenia i dekorowania tortów w stylu angielskim. Dla osób, które wiedzą, co je interesuje w stylu angielskim, poświęcone są szkolenia w poniedziałki. Są to spotkania z indywidualnie ustalanym programem zajęć. Szkolenie trwa 6 godzin.
Szkolenia odbywają się w Pracowni Ciast i Tortów „Niezłe Ciacho”: Tarnów, ul. Brandstaettera 8,
kontakt: tel. 519 539 131