czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Artykuł

Ciasteczkowy zawrót głowy 0

dodano ,Redakcja AU

Pieczenie ciasteczek to ważna część tradycji, dobra zabawa i... pretekst do zdrowej rywalizacji! Wszystkie te elementy były obecne podczas corocznego konkursu dla uczniów - Ciasteczkowy zawrót głowy. Znamy już jego wyniki!

Już po raz czwarty uczniowie mogli wykazać się swoją wyobraźnią i talentem do robienia drobnych cieszyńskich ciasteczek. Pomysłodawczyni konkursu, Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej, a przede wszystkim pasjonatka w pieczeniu cieszyńskich ciasteczek, kolejny raz pokazała, że ta słodka tradycja nadal jest żywa wśród młodego pokolenia, a tego typu wydarzenie doskonale integruje  uczniów, opiekunów oraz wszystkich gości z powiatu cieszyńskiego.

5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie do rywalizacji stanęło aż 17 uczniów wraz z opiekunami.

 


Oryginalne ciasteczka cieszyńskie to przede wszystkim jakość - naturalne składniki, bez sztucznych dodatków i estetyka wykonania, To też właśnie jury brało najbardziej pod uwagę. W jego skład wchodzili profesjonaliści i pasjonaci: Izabela Greń z Manufaktury Smaku Beskid Centrum Brenna, Anna Maria, autorka blog Kucharnia oraz autorka wielu artykułów w prasie branżowej, Izabela Macura, pasjonatka wypieków, oraz absolwentka ZSTiO w Skoczowie Izabela Wróbel, laureatka konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych. Jurorzy zwracali uwagę przede wszystkim na „rodowód” ciasteczek, były oceniane tylko typowe cieszyńskie ciasteczka. Większość ciasteczek była przygotowana na dobrych składnikach, natomiast w niektórych były mocno wyczuwalne olejki zapachowe. Jury zwracało również uwagę na higienę produkcji – ciastka  należy wykonywać na czystej desce oraz przechowywać w czystych pojemnikach, ponieważ ciasteczka wchłaniają obce zapachy. A przez to tracą na tym, co najważniejsze - smaku.

 


W tym roku najlepsze okazały się uczennice  z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle oraz z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie. Ciasteczka były dopracowane, estetyczne, filigranowe, nie przesłodzone i wyważone w smaku. Szkoła w Wiśle jest szkołą z tradycjami i ogromny nacisk kładzie się na wykonanie oraz podanie. W Skoczowie nacisk kładzie się na naturalne składniki, estetyczne wykonanie – pomimo tego, że uczniowie uczą się tylko teorii, a praktykę odbywają u pracodawców.

 

 

Imprezie towarzyszył wykład Doroty Kocurek, lokalnego eksperta Fair trade. Szkoła stara się wspierać Sprawiedliwy Handel przy okazji różnych wydarzeń.

Wyniki:

I miejsce: Anna Fiedor, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle 

II miejsce: Anna Gaszczyk, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

III miejsce: Julia Wisełka, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

Wyróżnienie: Joanna Zielina, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle

 


Konkurs współfinansowany przez Powiat Cieszyński oraz stowarzyszenie Wrzos. Patronat medialny objął po raz kolejny Mistrz Branży, który ufundował prenumeraty dla  trzech pierwszych miejsc.


Dodaj swój komentarz
 

Zaloguj się lub dodaj swój komentarz jako gość. Nie posiadasz konta? Zarejestruj się.

 

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe