dodano , Redakcja AU

Ciasteczkowy zawrót głowy

Pieczenie ciasteczek to ważna część tradycji, dobra zabawa i... pretekst do zdrowej rywalizacji! Wszystkie te elementy były obecne podczas corocznego konkursu dla uczniów - Ciasteczkowy zawrót głowy. Znamy już jego wyniki!

Już po raz czwarty uczniowie mogli wykazać się swoją wyobraźnią i talentem do robienia drobnych cieszyńskich ciasteczek. Pomysłodawczyni konkursu, Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej, a przede wszystkim pasjonatka w pieczeniu cieszyńskich ciasteczek, kolejny raz pokazała, że ta słodka tradycja nadal jest żywa wśród młodego pokolenia, a tego typu wydarzenie doskonale integruje  uczniów, opiekunów oraz wszystkich gości z powiatu cieszyńskiego.

5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie do rywalizacji stanęło aż 17 uczniów wraz z opiekunami.

 


Oryginalne ciasteczka cieszyńskie to przede wszystkim jakość - naturalne składniki, bez sztucznych dodatków i estetyka wykonania, To też właśnie jury brało najbardziej pod uwagę. W jego skład wchodzili profesjonaliści i pasjonaci: Izabela Greń z Manufaktury Smaku Beskid Centrum Brenna, Anna Maria, autorka blog Kucharnia oraz autorka wielu artykułów w prasie branżowej, Izabela Macura, pasjonatka wypieków, oraz absolwentka ZSTiO w Skoczowie Izabela Wróbel, laureatka konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych. Jurorzy zwracali uwagę przede wszystkim na „rodowód” ciasteczek, były oceniane tylko typowe cieszyńskie ciasteczka. Większość ciasteczek była przygotowana na dobrych składnikach, natomiast w niektórych były mocno wyczuwalne olejki zapachowe. Jury zwracało również uwagę na higienę produkcji – ciastka  należy wykonywać na czystej desce oraz przechowywać w czystych pojemnikach, ponieważ ciasteczka wchłaniają obce zapachy. A przez to tracą na tym, co najważniejsze - smaku.

 


W tym roku najlepsze okazały się uczennice  z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle oraz z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie. Ciasteczka były dopracowane, estetyczne, filigranowe, nie przesłodzone i wyważone w smaku. Szkoła w Wiśle jest szkołą z tradycjami i ogromny nacisk kładzie się na wykonanie oraz podanie. W Skoczowie nacisk kładzie się na naturalne składniki, estetyczne wykonanie – pomimo tego, że uczniowie uczą się tylko teorii, a praktykę odbywają u pracodawców.

 

 

Imprezie towarzyszył wykład Doroty Kocurek, lokalnego eksperta Fair trade. Szkoła stara się wspierać Sprawiedliwy Handel przy okazji różnych wydarzeń.

Wyniki:

I miejsce: Anna Fiedor, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle 

II miejsce: Anna Gaszczyk, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

III miejsce: Julia Wisełka, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

Wyróżnienie: Joanna Zielina, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle

 


Konkurs współfinansowany przez Powiat Cieszyński oraz stowarzyszenie Wrzos. Patronat medialny objął po raz kolejny Mistrz Branży, który ufundował prenumeraty dla  trzech pierwszych miejsc.


Bieżące wydanie czasopisma

Przekonaj się, w czym tkwi cukierniczy geniusz Michała Wiśniewskiego i Patryka Szczepańskiego. Dowiedz się, jakie lodowe petardy i hity przygotowuje polska elita lodziarzy. Sprawdź, co będzie królowało lub szokowało w lodach przez najbliższe miesiące! Nie zwlekaj i sięgnij po najlepszą lekturę w branży!

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji