...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Ciasteczkowy zawrót głowy

Pieczenie ciasteczek to ważna część tradycji, dobra zabawa i... pretekst do zdrowej rywalizacji! Wszystkie te elementy były obecne podczas corocznego konkursu dla uczniów - Ciasteczkowy zawrót głowy. Znamy już jego wyniki!

Już po raz czwarty uczniowie mogli wykazać się swoją wyobraźnią i talentem do robienia drobnych cieszyńskich ciasteczek. Pomysłodawczyni konkursu, Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej, a przede wszystkim pasjonatka w pieczeniu cieszyńskich ciasteczek, kolejny raz pokazała, że ta słodka tradycja nadal jest żywa wśród młodego pokolenia, a tego typu wydarzenie doskonale integruje  uczniów, opiekunów oraz wszystkich gości z powiatu cieszyńskiego.

5 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie do rywalizacji stanęło aż 17 uczniów wraz z opiekunami.

 


Oryginalne ciasteczka cieszyńskie to przede wszystkim jakość - naturalne składniki, bez sztucznych dodatków i estetyka wykonania, To też właśnie jury brało najbardziej pod uwagę. W jego skład wchodzili profesjonaliści i pasjonaci: Izabela Greń z Manufaktury Smaku Beskid Centrum Brenna, Anna Maria, autorka blog Kucharnia oraz autorka wielu artykułów w prasie branżowej, Izabela Macura, pasjonatka wypieków, oraz absolwentka ZSTiO w Skoczowie Izabela Wróbel, laureatka konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych. Jurorzy zwracali uwagę przede wszystkim na „rodowód” ciasteczek, były oceniane tylko typowe cieszyńskie ciasteczka. Większość ciasteczek była przygotowana na dobrych składnikach, natomiast w niektórych były mocno wyczuwalne olejki zapachowe. Jury zwracało również uwagę na higienę produkcji – ciastka  należy wykonywać na czystej desce oraz przechowywać w czystych pojemnikach, ponieważ ciasteczka wchłaniają obce zapachy. A przez to tracą na tym, co najważniejsze - smaku.

 


W tym roku najlepsze okazały się uczennice  z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle oraz z Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie. Ciasteczka były dopracowane, estetyczne, filigranowe, nie przesłodzone i wyważone w smaku. Szkoła w Wiśle jest szkołą z tradycjami i ogromny nacisk kładzie się na wykonanie oraz podanie. W Skoczowie nacisk kładzie się na naturalne składniki, estetyczne wykonanie – pomimo tego, że uczniowie uczą się tylko teorii, a praktykę odbywają u pracodawców.

 

 

Imprezie towarzyszył wykład Doroty Kocurek, lokalnego eksperta Fair trade. Szkoła stara się wspierać Sprawiedliwy Handel przy okazji różnych wydarzeń.

Wyniki:

I miejsce: Anna Fiedor, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle 

II miejsce: Anna Gaszczyk, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

III miejsce: Julia Wisełka, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie 

Wyróżnienie: Joanna Zielina, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Wiśle

 


Konkurs współfinansowany przez Powiat Cieszyński oraz stowarzyszenie Wrzos. Patronat medialny objął po raz kolejny Mistrz Branży, który ufundował prenumeraty dla  trzech pierwszych miejsc.


Bieżące wydanie czasopisma

Zapraszamy do jesiennego wydania MB, w którym dr Józef Sadkiewicz namawia do wspierania polskich, ekologicznych producentów, dostosowywania technologii produkcji pieczywa do surowca i powrotu do dawnego smaku chleba. Podejmujemy też ważny temat aluminium w piekarstwie oraz zachęcamy do zmiany myślenia o opakowaniach na chleb.

Zobacz więcej
Bieżący numer

Polecamy przeczytać

Przejrzyj online Katalog reklam lub ściągnij na dysk (aktualny) PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji